ŽENE IZ SVETE MARIJE izabrale novo vodstvo i proslavile 20 godina

U dostojanstvenoj atmosferi s puno ponosa u dvorani Doma kulture u Svetoj Mariji okupilo se preko stotinjak žena mahom članica Društva žena ‘Amalija Kranjec’ iz Svete Marije, a tu su bili i njihovi gosti iz drugih mjesnih udruga.

Cilj im te subote, 28. siječnja bio održati godišnju izbornu skupštinu, a potom se posebno osvrnuti na minulih 20 godina obnoviteljskog rada društva pod imenom ‘Amalija Krajec’. Društvo je dobilo ime po nažalost pokojnoj Amaliji Kranjec koja je bila nositeljica društvenih aktivnosti žena u Svetoj Mariji sve do početka 70-tih godina.

Prije osvrta na minulih 20 godina rada, v.d. Gordana Hunjadi napravila je kratko analizu rada u 2016. godini. Kazala je kako je njihova godišnja aktivnost započela već u siječnju kada održavaju priredbu za najmlađe imena Mladi pjevači i manekeni i to tako traje 17 godina. Godinu su završile s proslavom sv. Nikole, a između toga održale su još desetak zasebnih i skupnih aktivnosti.

Pohvalno se izrazila što se sve veći broj članica uključuje u rekreaciju posredstvom MSSR Sport za sve u čije im je ime promotor sportske rekreacije Marijan Vugrinčić za 20-godišnji kontinuitet u radu, odnosno zdravom načinu života, predao plaketu.

U izbornom dijelu skupštine jednoglasno je izabrano novo čelništvo društva. Predsjednica će biti Gordana Hunajdi, dopredsjednice Renata Poljak iFranciska Kvakan. Tajničke poslove će obavljati Mirjana Frančić, a blagajničke Štefica Perlić. Uz njih izabrano je još šestero članica Izvršnog odbora. Program za naredni period bit će program kontinuiteta, a novo izabrana predsjednica je u riječima zahvale rekla kako će podržati svaku novu ideju i inicijativu te je pozvale mlade žene, a njih je ovoga puta na skupu bilo prilično, da se još aktivnije uključe u društveni rad.

U osvrtu na minulih 20 godina obnoviteljskog rada čuli smo kako su, inače vrlo aktivne žene mjesta, svoju društvenu aktivnost prekinule 1982. godine što ne znači da one nisu bile uključene u ostale mjesne društvene pore života.

Ideja o pokretanju rada rodila se 1996. godine u što su bile uključene: Marija Frančić, inicijatorica, Magdalena Kvakan, Katarina Srpak, Marija Pintar, Marija Hunjadi, Marija Janković, Katarina Kanižaj, Emilja Janković, Jasna Kvakan i Danica Orehovec. One su glede toga na skupu nagrađene posebnim zahvalnicama, a njih su primili i sve članice koje su se posebno istaknule u radu kroz taj period kao i mjesne udruge s kojima su žene surađivale.

Govoreći o njihovom usponu Gordana Hunjadi je rekla kako počeci nisu bili nimalo laki, ali je svaka godina donosila nešto novo da bi žene nakon tih 20 godina u mjestu bile sve prisutnije pa tako su rijetke manifestacije gdje neki od nositelja ne traže njihovu potporu i savjet. Na čelu je puna dva desetljeća bila Đurđica Slamek, današnja općinska načelnica, a njezina dugovječnost u radu je zadovoljstvo članicama načinom na koji ih vodi, kako s njima surađuje.

Za nagradu je dobila Svetomarsku čipku, a potom je uslijedio njezin emotivni govor: – Prije 20 godina počela je u Svetoj Mariji teći mala rječica skromnih žena, postajala je rijeka koja danas nosi ljubav, humanost, plemenitost i sve ono što čovjeka čini onim što je. Bilo je u radu uspona i padova. Tako će i dalje biti.

Podržite novu predsjednicu jer pojedinac je sam nemoćan, a podrška njoj je podrška i Svetoj Mariji – poručila je, a kada je govorila u ime Općine Sveta Marija rekla je kako su sve mjesne udruge kao biserna ogrlica, a Društvo žena je njen najljepši biser. Pozvala je žene mlađe životne dobi u njihove redove jer kako je rekla Magdalena Kvakan, jedna od osnivačica, one moraju učiti od njih uz dužno poštovanje njihovog minulog rada.

Žene koje su prije 17 godina prvi puta izvele skladbu ‘Sveta Marija-mjesto najdraže’, autora supružnika Srpak iz Zagreba, učinile su to i sada, a pridružili su im se svi u prepunoj dvorani, dok su im gosti izrazili čestitke uz ovaj mali, ali vrijedni jubilej.

Za kraj, svakoj ženi crvena ruža, velika torta i ples uz svirku Ivice Šlibara, Dragutina Hunjadija i Ivana Žbulja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije