NOĆ MUZEJA Na šest lokacija u Međimurju pripremljen bogat program

Hrvatsko muzejsko društvo već jedanaest godina provodi kulturnu manifestaciju Noć muzeja na području cijele Hrvatske.

Nezaobilazni je to kulturni događaj koji potiče istraživanje, inovativnost, kreativnost te promicanje baštine i njezinog suvremenog utjecaja. Na području Međimurja ostvariti će se s interakcijom muzeja u gradu Čakovcu, Prelogu, Donjem Vidovcu, Donjoj Dubravi, Dunjkovcu te Svetom Urbanu.

Dvanaesta Noć muzeja održati će se 27. siječnja 2017. godine od 18:00 sati do 1:00 iza ponoći a tema je ‘Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo’. Time se želi ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prikaz široj javnosti utjecaj glazbe i glazbenih stvaraoca kroz povijest do suvremenog doba u kojem živimo.

Noć muzeja u Čakovcu

Noć muzeja 2017. u Muzeju Međimurja Čakovec biti će u znaku dr. Vinka Žganca (Vratišinec 1890. – Zagreb 1976.), najpoznatijeg međimurskog etnomuzikologa, melografa i akademika te najznačajnijeg hrvatskog zapisivača narodnih plesova, obreda i običaja.

U predstavljanju života i djela ovog našeg glazbenog velikana Muzej će dati prednost njegovom rodnom Vratišincu, pa će otvorenje manifestacije i prateći kulturni program biti prigoda da se istoimena međimurska općina predstavi programima i aktivnostima s kojima njeguje uspomenu i čuva glazbenu baštinu zaslužnog sumještanina. Na samom otvorenju manifestacije, u kulturnom programu sudjelovat će KUD «dr. Vinko Žganec Vratišinec», Društvo žena Gornji Kraljevec, Mješoviti pjevački zbor dr. Vinka Žganca Vratišinec i učenici OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec.

U suradnji s Maticom hrvatskom Čakovec u Izložbenom salonu Muzeja bit će otvorena izložba o dr. Vinku Žgancu, a u Muzejskom informativnom centru stručno predavanje na kojem će govoriti znanstvena suradnica na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebudr. sc. Irena Miholić. Institucijama, udrugama i zaslužnim građanima bit će uručena sakupljena i sačuvana građa Instituta o dr. Vinku Žgancu, objavljena u trilogiji pod nazivom Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja. Kulturni program održat će kantautorica i studentica etnologije i kroatistike Lea Šprajc.

U prigodi ovogodišnje Noći muzeja, Muzej Međimurja Čakovec otvorit će u svom stalnom postavu i Tematsku sobu posvećenu najpoznatijem međimurskom skladatelju s međunarodnim ugledom – Josipu Štolceru Slavenskom (Čakovec 1896. – Beograd 1955.). Slavenski i Žganec živjeli su i djelovali u isto vrijeme, bili su osobni prijatelji, i svoje radove temeljili su na međimurskim popevkama. Prvi je na osnovu njih stvarao nova glazbena djela, a drugi ih popisivao i sačuvao od zaborava. Oba dvojica pripadala su Čakovečkom kulturnom krugu.

Mlađi posjetitelji moći će u atriju palače Zrinskih u kasnijim satima uživati u taktovima suvremene glazbe u režiji DJ-au atriju Starog grada uz topli čaj, vruću čokoladu, kuhano vino i kuhano pivo.

Noć muzeja u Prelogu

Croata insulanus Grada Preloga zajedno s Gradom Prelogom, Turističkom zajednicom Grada Preloga, Domom kulture Grada Preloga te Knjižnicom i čitaonicom Grada Preloga uključuje se u ovu manifestaciju već četvrti puta.

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga biti će otvorena izložba skulptura od šibica autora Tomislava Horvata, koji će između ostalih izložiti Mozarta za klavirom izrađenog od 210.000 šibica.

Posjetitelji će moći razgledati djela iz zbirke prof.dr.sc. Matije Berljaka u stalom postavu i etnografske eksponate. Hrvatski državni arhiv i Državni arhiv za Međimurje pripremili su predavanje o Konzervatorsko-restauratorskim radovima na knjizi Protokol 1792. – 1830. Poglavarstvo trgovišta Prelog, o čemu će govoriti predavači: Suzana Njegač i Igor Kozjak.

U Knjižnici i čitaonici moći će se vidjeti izložba starih gramofona i vinil ploča svjetski poznatih glazbenika dvadesetog stoljeća “Vječni vinil” i izložba knjižne građe (autobiografija i biografija). Dvadeset i treći po redu Trivija kviz organizira se u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga, a tematski će biti posvećen glazbi dvadesetog stoljeća.

Pred natjecateljima je pedeset pitanja u raznim zanimljivim i zabavnim kategorijama (pogoditi stih, dok smo bili mladi, glazbene nagrade, glazbene uloge…). U glazbenom programu sudjeluju TS Svirci, Podium Brass Kvintet, a posjetitelje će zasigurno zabaviti “Elvis show” – Tribute to Elvis Presley.

Noć muzeja u Donjem Vidovcu

Već tradicionalno Noć muzeja održava se i u Donjem Vidovcu u organizaciji Župe svetog Vida i Općine Donji Vidovec.

U petak, 27. siječnja s početkom u 19 sati župni dvor će otvoriti svoja drevna vrata te omogućiti posjetiteljima razgledavanje bogate etno zbirke i ostalih zanimljivosti sve do 24 sata. U 21:00 sati predviđen je nastup domaćeg KUD-a.

Prostor župnog dvora uređen je kao etno zbirka. Uz predmete koji su se minulih stoljeća svakodnevno koristili za rad u kući, polju ili staji, tu je i i bogata knjižnica u kojoj ima preko dvije tisuće knjiga. Svakako najzanimljivija je najstarija knjiga koja potječe iz daleke 1506. godine.

Noć muzeja u Donjoj Dubravi

Nakon prvog uspješnog “Dana dobravske povijesti” održanog prošle godine, u subotu, 28. siječnja, u Donjoj Dubravi će se održati drugi “Dan dobravske povijesti”.

Slijedeći temu nacionalnog događanja Noć muzeja “Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj u društvu” prisjetit ćemo se povijesti glazbe u ovom mjestu. Od prvih profesionalnih glazbenika u selu, crkvenih kantora, preko limene glazbe i tamburaških sastava u preplitanju s tradicijskom glazbom Međimurja, program Dana dobravske povijest protezat će se od 18 do 22 sata.

Noć muzeja u Svetom Urbanu

U Etnografskoj zbirci Lovrec, Sveti Urban 133 odlučili su obilježiti rođendan glazbenog velikana W. A. Mozarta, rođenog 27.siječnja, upravo na dan održavanja ovogodišnje Noći muzeja.

Stoga su pripremili prigodni program s malim zanimljivostima iz Mozartova života i što nam ovaj genije, glazbena estradna zvijezda nekad i danas, u suvremeno doba znači.

Kratak glazbeni program posvećen Mozartu izvest će mladi umjetnici Glazbene škole iz Murske Sobote u Sloveniji. Posjetitelji će moći razgledati prigodnu izložbu starih i neobičnih glazbenih instrumenata kao i Etnografsku zbirku s naglaskom na glazbi.

Cijeli program zaključit će se druženjem u Kušaonici vina Lovrec, uz kušanje nekoliko mladih vina i slušanje Mozartove glazbe različitih stilova i obrada.

Noć muzeja u Dunjkovcu

Turistička zajednica Općine Nedelišće i Udruga za očuvanje kulturne baštine Međimurska gruda pozivaju vas da posjetite jedinstvenu ‘Zbirku štrekara’ u Dunjkovcu.

Zbirka je posvećena pružnim radnicima, a sama dunjkovska željeznička postaja prostor je u kojem se mogu razgledati vrijedni i zanimljivi eksponati koji prikazuju kako je nekad izgledao život željezničara.

Ne propustite priliku i dođite već ovog petka, 27. siječnja od 18 do 23 sata na Noć muzeja u Dunjkovec. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje!

Bogat kulturni program na području Međimurja dokaz je baštine i osvještenosti koja je iznimno važna za ovaj kraj, ulaz na sve manifestacije je besplatan tako da je ovo jedinstveno prilika da se upoznate s glazbenom ostavštinom Međimuraca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije