U SLOVENIJI održan seminar međimurskog folkora

U okviru Saveza hrvatskih društava Slovenije održan je projekt Javnog sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije – II. seminar folklora.

Organizator seminara u ime saveza je bilo Hrvatsko kulturno društvo Pomurje, a isti se je održan u Kocet-Tuš centru Lendava. Dugogodišnji veliki entuzijazam očuvanja međimurskog folklora u Sloveniji kojeg njeguju četri društva u okviru saveza: HKD Međimurje Ljubljana, KD Međimurje Velenje, FD Međimurje Ljubljana i HKD Pomurje Lendava, je poticaj organizacije ovog stručnog skupa.

Seminar je započeo dolaskom voditelja folklora i plesača u lednavski Hrvatski dom, gdje se je u prijepodnevnom vremenu održalo teorijsko predavanje i okrugli stol o međimurskom folkloru.

Predavač je bio Nikola Kotur – koreograf i voditelj Folklornog ansambla HKD Pomurje koji je vodio praktične i pokazne vježbe. Nakon zajedničkog ručka pridružili su se Tamburaši HKD Pomurja predvođeni svojim voditeljem Nikolom Kraljićem, te je poslijepodnevni sklop vježbi bio dinamičniji i veseliji.

Namjena seminara je ispunjena novim saznanjima o povijesti međimurskog folklora, pravilnim izboru nošnjii, načinu nošenja nošnji te osnovnim koracima petnaestak međimurskih plesova.

Polaznici seminara imali su priliku vidjeti razliku između izvornih, koreografiranih i stiliriziranih plesova. U ime učesnika seminara predsjednik KD Velenje Matija Blagus se zahvalio domaćinima iz Lendave te predsjedniku SHDS Đaninu Kutnjaku na odlično organiziranom II. seminaru međimurskog folklora u Sloveniji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije