VINCEKOVO V MEĐIMURJU Trsek moj, zbudi se, dosta si spal!

Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, na Vincekovo će otići u svoje gorice. Sveti je Vinko 22. siječnja i jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je propisan obred koji valja obaviti.

V međimurskim bregima ovog se vikenda organiziraniju Vincekovi pohodi. Na Vincekovo se mora doći do trsa, a gazda mora odrezati grančice koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina. Orezani se trs potom obredno poškropi – “krsti” starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Ovaj pučki običaj koji se njeguje i u međimurskom kraju praćen je pjesmom i svirkom, a kako pravi domaćini nikada ne idu u vinograde sami, red nalaže da počaste okupljeno društvo. Kuša se i staro i mlado vino, po potrebi i nadolijevaju bačve, priprema se domaći slastan zalogaj, pa se Vincekovo slavi do duboko u noć.


Proizvodnja grožđa, a time i vina jedna je od najvažnijih poljoprivrednih proizvodnji u Međimuraca. Ljubav prema lozi i ovom plemenitom napitku toliko je raširena da gotovo svaki domaćin i u nizinskom dijelu uz kuću ima bar “brajde”. Zato se i Vincekovo v međimurskim bregima slavi na veliko što u konačnici donosi vrhunska vina međimurskih vinogradara.

Bez obzira na najavljene minuse pridružite se ovaj vikend tradicionalnim Vincekovim pohodima:

PD Bundek organizira 19. Vincekov pohod

Planinarsko društvo Bundek Mursko Središće organizira 19. Vincekov pohod koji će se održati u nedjelju, 22. siječnja. Pohod se organizira po međimurskim bregima i to po svakom vremenu s ciljem da obilježe Dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara. Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja ‘službeni’ početak vegetativnog ciklusa vinove loze i obično si toga dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu.

Godine 2010. i 2016. Hrvatski planinarski savez proglasio je pohod najboljom planinarskom akcijom u Republici Hrvatskoj te su za organizaciju Vincekovog pohoda primili Godišnju nagradu HPS-a.

Pozivaju vas da im se pridružite na pohodu po vinorodnim brežuljcima. Nijedan od njih nije viši od 300 metara. Petnaestak kilometara lako se prijeđe za 4-5 sati kraj mnogih stajanki i odmorišta.

Put započinje u Toplicama Sv. Martin i nastavlja se preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka, Baloga i Bundeka. Nakon nekoliko usputnih stajanki u bregovitom dijelu (na nekima do njih bit će tradicionalan Vincekov obred) kreće se prema Murskom Središću, najsjevernijem hrvatskom gradu. Spuštamo se u ravničarski dio i potrebna su još neka dva kilometra do sportske dvorane u kojoj je kraj hodanja, a početak planinarske veselice uz glazbu, jelo i piće (grah, hrenovke, kobasice).

Start je između 8.00 i 9.00 sati u Toplicama Sv.Martin, na parkiralištu Toplica. Iz Murskog Središća će ujutro od 7.10 do 8.45 sati voziti besplatni autobusi u Toplice.

Za one koji dolaze svojim prijevozom: u Toplice je najlakše doći cestom M. Središće – Štrigova, skretanje kod Sv. Martina u naselju Brezovec. Iz smjera Slovenije preko graničnog prelaza Gibina i nakon 5 kilometara, u Brezovcu desno, smjer Vučkovec ili Toplice sv. Martin. Prijedlog za sve one koji dolaze autom – ostaviti ih na parkiralištu u M. Središću i do Toplica idite autobusom kako kasnije ne bi morali po automobile.

Startnina je 15 kn za odrasle, za djecu je nema. U cijenu je uračunat prijevoz iz Murskog Središća (za one koji ne dolaze svojim busom), simboličan poklon (iznenađenje), kontrolni kartončić (potvrdi se na cilju u dvorani) te kruh sa slaninama i žestica na startu. Listić startnine na kraju u dvorani potrebno je priložiti za pečat u kontrolnom kartončiću. Svaki sudionik za 10. ili 15. Vincekov pohod dobiva nagradu.

Vincekov pohod po štrigovskim bregima 21. siječnja

Kako biste doživjeli ove stihove, dođite dana 21. siječnja 2017. godine u Štrigovu. Jer svaki zaljubljenik u božansku kapljicu na taj dan mora posjetiti vinograd svoj ili svog prijatelja.

Na stazi koja vodi prekrasnim predjelima štrigovskog kraja, organizirane su točke osvježenja i prikaz rezidbe vinove loze. Na svim punktovima sudionike prati živa glazba. Pohod završava u Štrigovi – kavana Orijent gdje je organizirano druženje sudionika pohoda.

Start pohoda je u 9 sati iz centra Štrigove, u subotu, 21. siječnja 2017. Kotizacija iznosi 50,00 kn (4 bona za piće + 1 za hranu). Prijave i informacije na mob: 099 2851 325 i email: tic-strigova@hi.t-com.hr.

Vincekov pohod od Macinca do Vinske kuće Kerman

Turistička Zajednica Općine Nedelišće i Vinska kuća Kerman u suradnji s Društvom žena Macinec i ove godine 21. siječnja organiziraju tradicionalan Vincekov pohod. Start je u 9:30 sati ispred Društvenog doma u Macincu gdje će svi sudionici moći kušati domaće slanine, kobasice, kolače i ostale specijalitete.

Na startu se mogu preuzeti bonovi za hranu i piće. Predviđena je kraća pauza i okrijepa u Badličanu kod nogometnog igrališta. Oko13 sati stiže se u Vinsku kuću Kerman gdje će se održati prigodni popratni program vezan uz Vincekovo sa živom glazbom. Tamo će se moći iskoristiti bonovi za hranu i piće.

Za sve sudionike Vincekovog pohoda osiguran je besplatan povratak autobusom od strane Općine Nedelišće. Dolazak autobusa je u 15 sati ispred Vinske kuće Kerman. Autobus vozi natrag do Macina, a ovisno o broju zainteresiranih za povratak, autobus se može vratiti još jednom.

Na Vincekovo pohod na Venec i župni vinograd

Hrvatska kulturno umjetnička udruga ‘Sveti Martin na Muri’ iz istoimene općine i župe, u nedjelju, 22. siječnja 2017., na blagdan svetog Vinka đakona, organizira tradicionalni ‘Vincekov pohod na ‘Venec’ i župni vinograd’.

Svečanost ‘Vincekovog 2017.’ započinje okupljanjem na Trgu Svetog Martina od 13,30 sati, a povorka u 14 sati kreće u pohod svetomartinskom ‘hramu vina’ koji se nalazi na kultnom turističko-gospodarskom ‘Vencu’, gdje potom započinju obredi obrezivanja i blagoslov trsova, degustacija kuhanog vina i uzvišenog svježeg iz župnikovog podruma.

Kobasice, čaj i peciva slijede kao nadopuna gurmanske ponude za ovakve prigode kada se slave i časte sveci koje je radišni hrvatski vinogradar izabrao za zaštitnike.

Anasambl ‘Polanski zvoki’ iz slovenske Velike Polane i KUD ‘Sveti Jeronim’ iz drage, lijepe i vinske Štrigove pjesmom i glazbom, uljepšati će ovaj godinama jedan od najljepših događaja u Općini i Župi Sveti Martin na Muri.

Profesor Dražen Crnčec, predsjednik svetomartinske kulturno-umjetničke udruge poziva sve ljude iz Domovine i Europe na 17. po redu ‘Vincekovo’ u najturističkiju hrvatsku kontinentalnu destinaciju. Vidimo se na ‘Vencu’!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije