PROGNOZA ZORANA VAKULE ‘Iduća dva tjedna bit će osjetno hladno’

Do kraja siječnja očekuju nas prilično hladne noći i jutra te česti cjelodnevni minusi, najavljuje to u svojoj prognozi meteorolog Zoran Vakula.

– Već sada se može prognozirati, gotovo i tvrditi, kako će siječanj u mnogim mjestima, vjerojatno i većini Hrvatske, biti drugi mjesec zaredom sa srednjom temperaturom zraka barem malo nižom od prosječne, što se u toliko mjesta uzastopno nije dogodilo još od 2013. godine – piše u svojoj kolumni za HRT Zoran Vakula.

Temperature će se u sljedećim danima spuštati i do -20 stupnjeva Celzijevih.

– Sljedeći će dani, barem tjedan, a vjerojatno i dva, te razlike u odstupanjima uravnotežiti jer će noćni nedostatak ili barem manjak oblaka, uz slab vjetar pa čak i tiho vrijeme, uza snijeg na tlu, pridonijeti izraženijem noćnom ohlađivanju u kontinentalnom području, gdje će se temperatura zraka spuštati uglavnom ispod -10 °C. Štoviše, ponegdje i blizu -20°C, osobito u istočnoj Hrvatskoj i po gorskim kotlinama.

A i dnevne će vrijednosti malo gdje i kada u sjevernim hrvatskim krajevima biti pozitivne. Stoga će i dalje trebati paziti na od snijega neočišćene i zaleđene podloge, na jezera i na rijeke, kao i na one koji se teško mogu sami štititi od hladnoće. Istodobno će na Jadranu najviša dnevna temperatura zraka biti u osjetnom porastu, pa će u mnogim mjestima gotovo sigurno biti oko 10°C, gdjegod i viša.

Sasvim oko prosječne za drugu polovicu siječnja. Ni noću i ujutro neće biti hladno kao tijekom većine ovogodišnjih dana. No, poneki je minus moguć. Srećom za mnoge, uz slabiji vjetar nego prošlih dana pa će osjećaj hladnoće i druge nevolje biti manje izražene nego uz olujnu i orkansku buru, a ni more se neće lediti kao nedavno – prognozira Vakula.

Unatoč hladnoj zimi, proljeće i ljeto ponovno će biti ekstremno toplo.

– Novi dokazi tog zatopljenja i u Hrvatskoj i okolici vrlo vjerojatno dolaze već ovog proljeća te posebice tijekom ljeta. Ekstremima nikad kraja, kao da su sve češći i žešći, baš kao prema od mnogih priznatim scenarijima klimatskih promjena i globalnog zatopljenja te svojevrsnoj Zemljinoj težnji za ravnotežom… – piše Vakula.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije