Snježni petak: Evo kako je bilo u Međimurju

Snijeg je danas okovao Međimurje, a i ostale dijelove Hrvatske te donio puno radosti, a i problema, primjerice kratak prekid opskrbe električnom energijom na području Kotoribe, Donjeg Vidovca i Donje Dubrave. U sljedećim poveznicama donosimo pregled današnjeg snježnog dana.

>>> Hladnoća u Međimurju: Zbog smrzavanja završili u bolnici

>>> FOTO: Počeo padati snijeg, šaljite nam vaše snježne fotografije!

>>> Zimska služba: Snijeg će i dalje nastaviti padati, smirenje se očekuje već sutra

>>> Sve ekipe zimske službe na terenu, soli za ceste ima dovoljno

U fotogaleriji pogledajte kako snježne pahulje krase različite dijelove Međimurja.

>>> Međimurje u snijegu 2017.

Zatvorena je cesta između Brezničkog Huma i Novog Marofa u smjeru Varaždina

Na autocesti A4 Goričan-Zagreb prekinut je promet zbog prepriječenih teretnih vozila između čvorova Novi Marof i Breznički Hum u smjeru Zagreba (voze samo osobna vozila) te između čvorova Breznički Hum i Novi Marof u smjeru Varaždina, prema informacijama Hrvatskog autokluba.

Iz HAK-a podsjećaju vozače da je do 15. travnja 2017. obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj.

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5t podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Vremenska prognoza

Kao što je najavljeno, već se sutra očekuje smanjenje snježnih oborina i takvo će se stanje nastaviti sve do nedjelje. U ponedjeljak bi snijeg trebao opet postupno početi padati te nastaviti sve do utorka. Polarne temperature i dalje će pokazivati sve zube, a kretati će se između -5 i do niskih -13 °C. Oprez na skliskim kolnicima.

Čakovec

(Izvor: DHMZ)

Hrvatska u snijegu

U Zagrebu cijeli dan oko 150 ekipa Zimske službe Zagrebačkih cesta posipa solju i sipinom kolnike i brdske linije, rekao je Hini glasnogovornik Zagrebačkih cesta Vlado Suša. Posipaju se glavne prometnice, mostovi, nadvožnjaci, prilazi javnim institucijama, linije javnog gradskog prijevoza te brdske linije, piše 24sata.hr.

Također, četiri ekipe Zimske službe su oko 14 sati na Sljemenu počele čistiti i posipati Sljemensku cestu. Sljemenska cesta je prohodna, istaknuo je Suša. Zimska služba na raspolaganju ima 17.500 tona soli i oko 2000 tona sipine.

Na području cijeloga Zagreba vozi se sporije, ponegdje i u kolonama, pa u prometu tramvaja i autobusa javnog gradskog prijevoznika ZET-a ima odstupanja od reda vožnje. Sve raspoložive ekipe Zimske službe brinu o prohodnosti koridora, izjavio je Hini glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

Osim u Zagrebu i Gorskom kotaru, jak snijeg pada i u Karlovcu, Varaždinu, Sisku…

Donosimo nekoliko poruka čitatitelja 24sata.hr:

‘Garešnica je ostala bez struje. Grad je potpuno u mraku. Elektra Kutina se očitovala te su rekli da je došlo do ‘raspada cijelog sustava’ i da do daljnjeg ne znaju kada će kvar biti otklonjen.’

‘Na magistralnoj cesti Kutina-Virovitica je prometni kolaps, cesta je teško prometna, na svakom većem brdu stoje kamioni, neki su proklizali i prešli na drugu traku.’

Snijeg pada u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zimski su uvjeti na većini državnih cesta, a na svim državnim, županijskim i lokalnim cestama Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije. U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije.

U nekim kopnenim krajevima još uvijek pada kiša, ali i tamo će prema kraju dana polako prelaziti u susnježicu i snijeg.

Najviše snijega očekuje se u Gorskom kotaru i Lici te u središnjoj Hrvatskoj. Nešto manje će ga biti u Slavoniji te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U unutrašnjosti se očekuje uglavnom između 10 i 40 centimetara novog snježnog pokrivača, a u gorju i više.

U kontinentalnim krajevima će jugozapadni vjetar poslijepodne okrenuti na umjeren, povremeno jak sjeveroistočnjak, a na Jadranu umjereno do vrlo jako jugo potkraj dana na sjeverozapadnjak i buru.

Za kraj donosimo nekoliko fotografija bijelog Međimurja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije