Uskoro tradicionalni Vincekov pohod

PD ‘Bundek’ iz Murskog Središća organizira i poziva sve zainteresirane na tradicionalni zimski 19. Vincekov pohod koji će se održati u nedjelju, 22. siječnja. Pohod se organizira po međimurskim ‘bregima’ neovisno o vremenskim (ne)prilikama s ciljem da se obilježi Dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara.

Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja ‘službeni’ početak vegetativnog ciklusa vinove loze i obično si toga dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. Godine 2010. i 2016. Hrvatski planinarski savez proglasio je Vincekov pohod najboljom planinarskom akcijom u Republici Hrvatskoj.

Put započinje u Toplicama Sv. Martin i nastavlja se preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka, Baloga i Bundeka. Nakon nekoliko usputnih stajanki u bregovitom dijelu, kreće se prema Murskom Središću, najsjevernijem hrvatskom gradu.

Nakon toga slijedi spuštanje u ravničarski dio i nakon dva kilometra dolazi se do sportske dvorane u kojoj završava pohod, a počinje planinarska veselica uz glazbu, jelo i piće.

Iz Murskog Središća će ujutro od 7:10 do 8:45 sati voziti besplatni autobusi u Sveti Martin na Muri. Start je između 8 i 9 sati u Toplicama Sv. Martin, na parkiralištu Toplica. Startnina iznosi 15 kunan za odrasle, za djecu je besplatna.

U cijenu je uračunat prijevoz iz Murskog Središća, simboličan poklon iznenađenja, kontrolni karton te kruh sa slaninama i žestica na startu. Listić startnine potrebno je na kraju u dvorani priložiti za pečat u kontrolnom kartončiću.

Organizatori se nadaju dobrom vremenu jer poslovica kaže: ‘Če Vinka sunce peče, v lagve vino teče.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije