Stjepan Glavina i informatičari Strahoninca osvojili Državne nagrade

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture ‘Faust Vrančić’ za 2015. godinu. Na svečanosti je dodijeljena jedna nagrada za životno djelo, devet godišnjih nagrada pojedincima, jedna godišnja nagrada grupi pojedinaca te tri godišnje nagrade udrugama tehničke kulture.

Nagrade dobitnicima zajednički su uručili mr. sc. Hrvoje Šlezak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja te prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, predsjednik Odbora za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture ‘Faust Vrančić’.

Državnom nagradom tehničke kulture ‘Faust Vrančić’ za životno djelo nagrađen je dr. sc. Gojko Nikolić, umirovljeni redoviti profesor u trajnom zvanju.

Godišnjom Državnom nagradom tehničke kulture ‘Faust Vrančić’ nagrađeni su: Katija Barbić, učiteljica mentorica Osnovne škole Jelsa, Osnovne škole Petra Hektorovića Stari Grad i Osnovne škole Hvar; Tibor Boni, stručni učitelj-savjetnik Prve srednje škole Beli Manastir; Krešimir Čanić, pričuvni časnik Hrvatske vojske, Hrvatske urbane mreže Zagreb; Ante Franić, pilot, kapetan helikoptera, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske; sveučilišni prvostupnici Stjepan Glavina iz Preloga, Ivan Katanić iz Pleternice te Gustav Matula iz Zagreba; Zvonko Koprivnjak, učitelj savjetnik u Osnovnoj školi Janka Leskovara Pregrada; Vlado Lendvaj iz Zajednice tehničke kulture grada Popovače; student Marko Pinjuh iz Općine Čeminac, Tomislav Stipanović iz Hrvatske udruge vojnih minijaturista Zagreb te Željko Vidović, nastavnik u Osnovnoj školi Šime Budinića Zadar.

Godišnjom Državnom nagradom tehničke kulture ‘Faust Vrančić’ za pravne osobe nagrađeni su: Mladi informatičari Strahoninca, Modelarska sekcija ‘Aero kluba Osijek’ te Robotičko-informatički klub Popovača.

U ime Ministarstva znanosti i obrazovanja nagrađenima je čestitao državni tajnik Hrvoje Šlezak.

‘Iskreno čestitam pojedincima zaslužnim za razvitak udruga tehničke kulture, tehničarima, znanstvenicima, inovatorima i učiteljima tehničke kulture – posebice ovogodišnjim dobitnicima Državne nagrade ‘Faust Vrančić’ što ste svoje znanje i vrijeme nesebično darivali. Ova nagrada nije samo veliko priznanje, nego i ohrabrenje za daljnji rad i dobivanje počasnog mjesta u društvu koje s pravom pripada svakome od vas’, istaknuo je Šlezak.

Stjepan Glavina, Ivan Katanić i Gustav Matula

za izniman doprinos međunarodnoj promidžbi tehničke kulture i ostvarenih postignuća mladih informatičara i čitave tehničke kulture odličnim nastupom i ostvarenim uspjehom na finalu Svjetskoga studentskog ACM ICPC natjecanja 2015. u Maroku.

Na ovom najstarijem i najprestižnijem natjecanju u algoritamskom programiranju naši studenti osvojili su 7. mjesto i srebrnu medalju u konkurenciji 128 najjačih sveučilišnih timova iz cijelog svijeta. Za pravo na finale borilo se 38.160 studenata s 2.534 sveučilišta iz 101 države. Svi članovi ovog tima odlični su studenti FER-a koji su i ranijih godina postizali značajne uspjehe na domaćim i međunarodnim informatičkim natjecanjima, a medalje su osvajali i u osnovnoškolskim i srednjoškolskim danima.

Paralelno s uspješnom natjecateljskom karijerom vrijedno rade kao mentori s drugim studentskim timovima Sveučilišta u Zagrebu te s hrvatskom ekipom na srednjoškolskoj Međunarodnoj olimpijadi iz informatike.

Udruga ‘Mladi informatičari Strahoninca’

za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja građana u Republici Hrvatskoj, osobito mladih.

Udruga je osnovana 2004. godine s ciljem informatičkog obrazovanja djece i mladih. Ove ciljeve ostvaruje organiziranjem, razvijanjem i provođenjem programa u području informatike i računarstva, poglavito programa usmjerenih na razvoj analitičko-logičkog razmišljanja (primjena računalnih algoritama), poticanjem djece na učenje programiranja te organizacijom sudjelovanja na informatičkim natjecanjima.

Samo u 2015. godini programe MIS-a pohađalo je više od 100 polaznika. Članovi MIS-a postigli su vrhunske rezultate na raznim informatičkim natjecanjima, što ih svrstava među najuspješnije informatičke udruge Republike Hrvatske. Udruga ima stvarne, mjerljive rezultate i pomaže razvoju budućih informatičkih stručnjaka koji nedostaju gospodarstvu. Razvili su uspješan model suradnje kako sa Hrvatskim savezom informatičara, Zajednicom tehničke kulture Međimurske županije, mnogobrojnim osnovnim i srednjim školama, Tehničko-inovacijskim centrom Međimurje te Fakultetom organizacije i informatike iz Varaždina.

Nagradu je preuzeo Dejan Drabić, predsjednik udruge Mladi informatičari Strahoninca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije