FOTO: Lovci Međimurja sumirali ovogodišnji rad

Lovački savez Međimurske županije je Čakovec je održao redovnu skupštinu na kojoj se je od 60 pozvanih izaslanika lovačkih društava odazvalo njih pedeset.

Izvješće o ostvarenju plana rada za ovu godinu podnio je Ljubomir Grgec, predsjednik Saveza spomenuvši kako je Lovački savez Međimurske županije krovna organizacija Međimurskih lovaca koja djeluje na području lovstva, koja kao gospodarska i zaštitna djelatnost čuva biološke i ekološke raznolikosti, te gospodari s divljači unutar i izvan lovnih površina u Međimurskoj županiji.

Područje djelovanja saveza proteže se i na obrazovanje lovaca, razvoju lovne kinologije, njegovanje lovačke etike i običaja, te zaštitom prirode i ljudskog okoliša. U ostvarivanju svojih ciljeva Savez je surađivao sa Hrvatskim lovačkim savezom, nadležnim državnim županijskim tijelima i uredima, znanstvenim, obrazovnim i drugim ustanovama, javnim i privatnim poduzećima, tvrtkama, udrugama i savezima.

‘Godinu koja je iza nas obilježile su aktivnosti oko produženja zakupa lovišta za slijedeće desetogodišnje razdoblje. Više od godine dana vršili su se intenzivni pregovori sa Međimurskom županijom i nadležnim ministarstvom da se pod istim uvjetima produže zakupi našim lovačkim društvima. Nakon potpisivanja ugovora o zakupu lovišta, zadovoljstvo je polovično. Ugovori jesu potpisani, ali po znatno višim cijenama lovo zakupa, uz obrazloženje da tako piše u zakonu’, istaknuo je Grgec sa žaljenjem i slikovito konstatiravši:

‘Nažalost još jedanput je dokazano da metar u Međimurju ima 110 centimetara. Kod potpisivanja ugovora o dobili smo obećanje od međimurskog župana da će se donošenjem novih lovno gospodarskih osnova revidirati visina lovo zakupa. Očekujem da će župan Međimurske županije održati obećanje o revidiranju visine lovo zakupnine na niže iznose nakon odobrenja novih lovno gospodarskih osnova’, dodao je optimistički Grgec te rekao kako nakon potpisivanja ugovora o produženju lovo zakupa za slijedeće desetogodišnje razdoblje ponovo je aktualizirana problematika granica lovišta.

Lovački savez Međimurske županije u dogovoru sa Međimurskom županijom obavijestio je lovo zakupnike da do 15. siječnja 2017. godine dostave svoje prijedloge za izmjenu granica lovišta kako bi županijska komisija za izmjenu granica lovišta mogla što kvalitetnije prići rješavanju navedenog problema.

Istaknut je zanimljiv problem skidanja odgovornosti zbog naleta vozila na divljač sa lovo zakupnika, a nerješiv je problem u Hrvatskoj više od deset godina sve iz razlog što je divljač u sudskoj praksi tretirana kao opasna stvar u srazu sa automobilima. Nadu u rješavanje problema nudi inicijativa Hrvatskog lovačkog saveza u vidu preporuke da lovo zakupnici ne izlaze na očevide kod stradanje divljač na ceste jer cesta nije dio lovišta.

Drugi dio inicijative odnosi se na izradu evidencije tužbi koje se vode protiv lovo zakupnika te da se tužbe obrade po vrsti i visini odštetnih zahtjeva kako bi se takvim elaboratom skrenula pažnja zakonodavne vlasti na kompleksnost problema. Rekao je kako je od strane predsjednika HLS Đure Dečaka najavljena je tužba Europskom sudu za ljudska prava u slučaju da od strane izvršne vlasti u što skorijem roku ne dobijemo pravične zakone koji štite lovstvo i lovo zakupnike.

O nešto ljepšim, natjecateljskim temama predsjednik je dodao: ‘Lovci saveza bili su aktivni u 2016. godine u lovnom streljaštvu. Aktivnosti su se odvijale preko Međimurske lige strijelaca, Prvenstva Međimurske županije i kvalifikacija za nastup na državnom prvenstvu HLS. U 2016. pojedinačni prvak u Međimurskoj ligi strijelaca bio je Dean Horvat iz LD Fazan Dekanovec – Podturen , a prvak Prvenstva Međimurja postao je Ivica Varga iz LD Zec Vratišinec. Ekipni prvaci Međimurske lige postali su strijelci LD Šljuka G. Mihaljevec, a prvenstva strijelci LD Zec Vratišinec’, pobrojao je predsjednik te je s ponosom istaknuo:

‘Da bi sezona streljaštva u 2016. godini za Međimurski lovački savez ostala nezaboravna pobrinula se naša reprezentacija strijelaca i Ivica Varga. Oni su osvojili prvo mjesto u dva dana natjecanja u Brezenci na prvenstvu HLS. Natjecanje se je odvijalo u tri discipline (trap-lovački stav, parkur i gađanje iz puške kuglare). Šećer na kraju stigao je u vidu osvojenog drugog mjesta u pojedinačnoj konkurenciji od strane Ivice Varge. Napominjem da smo zadnji puta ekipni prvaci bili 2000. godine. Iskrene čestitke članovima ekipe, voditelju Josipu Katanoviću i zahvala LD Preplica Mala Subotica za ustupljene terene za trening i logistiku’, rekao je ponosno Grgec. Šećer na kraju stigao je u vidu osvojenog drugog mjesta u pojedinačnoj konkurenciji od strane Ivice Varge i šestog mjesta Deana Horvat koji su se tim plasmanom uvrstili u reprezentaciju HLS.

Dodao je kako LS MŽ-e prošle godine u suradnji sa Hrvatskim lovačkim savezom organizirao je jednu smotru lovačkih pasa za potrebe njihovih lovaca gdje je izvršena ocjena oblika i prirođenih osobina. Njihova tri člana sudjelovala su u Kupu svetog Huberta u organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza u Istri. ’11. mjestom ne možemo biti zadovoljni te u slijedećoj godini trebamo izvršiti kvalitetniji izbor natjecatelja kroz kvalifikacije’, rekao je kritički.

Kada je riječ o stručnom usavršavanju lovaca, rečeno je kako svake godine naš savez organizira predavanja za osposobljavanje lovaca unutar Hrvatskog lovačkog saveza. U 2016. godini bilo je prijavljeno 8 kandidata koji su svi pristupili ispitu i uspješno položili lovački ispit. Osim za nove lovce, Savez je organizirao i osposobljavanje za lovočuvare. Za zvanje lovočuvara osposobljen su dva lovca. Zbog malog broja kandidata nije ostvarena planirana dobit od održavanja ispita.

Rogisti lovačkog saveza Međimurske županije i ove godine dostojno su prezentirali lovnu kulturu međimurskih lovaca u Hrvatskoj i inozemstvu. Već tradicionalno savez sudjeluje na sajmu lova i ribolova u Varaždinu gdje su predstavili međimursko lovstvo.

Savez je bio aktivan i na polju zaštite prirode. Osim redovitih djelatnosti koje su provodila lovačka društva, savez je aktivno surađivao na zaštiti prirode sa drugim udrugama i tijelima u županiji Međimurskoj i van nje, a pogotovo sa Javnom ustanovom za upravljanje prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije. U razdoblju koje slijedi ta suradnja biti će još i veća oko provođenja uvjeta zaštite prirode koji su sastavni dio njihovih Lovno gospodarskih osnova.

Lovački savez i sva društva aktivno su surađivala i s Policijskom upravom Međimurskom oko sprečavanja krivolova u županiji. ‘I ako je ta suradnja bila dobra, trebat će je proširiti jer prema dostupnim podacima krivolov u Međimurju još je veliki problem pojedinim lovačkim društvima’, podvukao je Grgec.

Javni mediji značajan su faktor o kojem ovisi informiranost javnosti o radu Lovačkog saveza Međimurske županije, u većini slučajeva njihovo korektno i pravodobno izvještavanje razlog je mog zadovoljstva naše međusobne suradnje. Ovu priliku koristim da se zahvalim svim udrugama i tijelima lokalne samouprave kao i svim lovcima i članovima Izvršnog odbora i svim osobama koji su na bilo koji način pripomogli radu našeg saveza.

Kako dalje?

‘Svjesni činjenice da lovstvo kao djelatnost u našem okruženju ima određenih poteškoća, trebamo nastojati da zalaganjem i kvalitetnim radom uspješno prebrodimo te poteškoće za dobrobit međimurskog lovstva i međimurskih lovaca. Pozivam sve članove saveza da udružimo htjenja i znanje u nastavku kvalitetnog rada i razvoja međimurskog lovstva’, pozvao ih je predsjednik, a što su prisutni obećanjem prihvatili.

U svečarskom trenutku skupa uručene su priznanja: Rudolfu Braniloviću, Đuri Lepenu, Franji Nestiću, Branku Novaku, Stanislavu Pranklinu i Franji Vargi veteranima koji ‘brane’ boje međimurskog lovstva 50 i više godina. Oni za svoj dugogodišnji lovački staž primili ‘Povelju Hrvatskog lovačkog saveza’ i ‘Plaketu Lovačkog saveza Međimurske županije’.

Obol ovom događaju dali su članovi Lovačkog orkestra – rogisti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije