Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom: Ne ostavljamo nikoga po strani

Članovi Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec svečano su obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Ove godine, Međunarodni Dan je obilježen u Donjem Kraljevcu u Hotelu Kralj.

Prije samog svečanog dijela, služena je Sveta misa u crkvi Svetog Jurja u Trnju koju je predvodio župnik Darko Kelemenić. Članovi su bili oduševljeni senzibilnošću, jednostavnošću i iskazanom radošću župnika koja se prenosila na sve prisutne.

Na svečanoj sjednici predsjednica Miljenka Radović, mag.iur., pozdravila je sve prisutne i čestitala Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Predsjednica je istaknula da su Ujedinjeni narodi proglasili 3. prosinac Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, a UN-ova komisija za ljudska prava je svojom rezolucijom od 5. ožujka 1993. godine pozvala sve zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Od tog dana i u Republici Hrvatskoj obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom i nastoji se raditi na podizanju svijesti i boljem razumijevanju problema osoba s invaliditetom. Na području Međimurske županije živi 9.866 osoba s invaliditetom, tako da od ukupnog broja stanovnika u našoj Županiji živi 8,7 posto osoba s invaliditetom.

Iz ovih podataka razvidno je da je povećan broj osoba s invaliditetom u odnosu na prošlu godinu i to za 2 posto. Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područni ured Čakovec, nalazi se prijavljeno 169 nezaposlenih osoba s invaliditetom.

Iako su doneseni propisi koji uređuju pitanje zapošljavanja osoba s invaliditetom te su uvedeni penali za poslodavce koji nemaju zaposlene osobe s invaliditetom, još uvijek se osobe s invaliditetom zapošljavaju u malom postotku. Jedan od razloga je i taj što se u očevidnik mogu upisati osobe s visokim postotkom tjelesnog oštećenja, a rezultat toga je mali broj upisanih osoba s invaliditetom u očevidnik.

S druge strane udruge su preuzele ulogu države i to na način da se putem udruga pružaju različite socijalne usluge koje su neophodne osobama s invaliditetom. DDICP uspješno radi na pružanju velikog broja socijalnih usluga i to što većem broju korisnika. U tom dijelu javljaju se problemi vezano uz financiranje istih. Kad tražimo pomoć onda se neki ponašaju kao Marija Antoaneta, pa vele, ako nemate za kruh, jedite kolače.

Svake se godine Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava nekom temom. Ovogodišnja tema je ‘Ostvarivanje 17 ciljeva do budućnosti kakvu želimo’. Ova tema vezana je uz nedavno usvajanje 17 ciljeva održivog razvoja te njihovu ulogu u izgradnji inkluzivnijeg i pravednijeg svijeta za osobe s invaliditetom. Ova tema vezana je i uz obilježavanje 10–te godišnjice od usvajanja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

– U postupku smo procjene trenutnog stanja primjene Konvencije i određivanje ciljeva održivog razvoja. Naša država ju je ratificirala već iduće godine, 2007. i jedna smo od prvih država koje su je uklopile u svoje pravni poredak – kazala je Radović.

Predsjednica je završila svoje izlaganje s izjavom glavnog tajnika UN-a Ban Ki moona: Obilježavamo ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom na tragu usvajanja ambicioznog Programa održivog razvoja 2030. Ovaj globalni nacrt aktivnosti poziva nas da ‘ne ostavljamo nikoga po strani’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije