Karlo Radmanić iz Kotoribe dobitnik Rektorove nagrade

Kotoripčanin Karlo Radmanić (22), student na četvrtoj godini nastavničkog smjera matematike i fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nagrađen je Rektorovom nagradom za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici u ak.god. 2015./16. za projekt Primatijada.

Što je zapravo Primatijada?

– Primatijada je znanstveno stručno sportski susret djelatnika i studenata iz cijele Republike Hrvatske koji se bavi promicanjem prirodnih znanosti, okupljanjem i poticanjem suradnje znanstvenika različitih prirodoslovno-matematičkih struka. Održao se dosad tri puta. Nakon dvogodišnjeg posjeta Poreču, ove godine odlučili smo smjestiti se u Rovinju od 11. do 15. svibnja 2016. godine.

Projekt ima pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, rektora Sveučilišta u Zagrebu, rektora Sveučilišta u Rijeci, dekana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i dekana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu i mnogih drugih – kaže nam Karlo.

Ugostili uglednog stručnjaka kotoripskih korijena dr. Mirka Kovača

Cilj projekta je omogućiti studentima izlaganje svojih radova pred kolegama iz cijele Hrvatske. Dodatno se teži približavanju STEM (science, technology, engineering, mathematics) područja učenicima srednjih škola s područja koje posjećujemo te poticanje na upise studija iz STEM područja. Tema svih znanstvenih radova i izlaganja Primatijade 2016. bila je “Važnost STEM područja u razvoju IT sektora”.

– Znanstveni dio sastojao se od plenarnih predavanja do 30 minuta, te radionica u trajanju do 60 minuta u organizaciji studentskih udruga te gostujućih znanstvenika – predavača. Ove godine smo tako imali prilike ugostiti uglednog svjetskog znanstvenika kotoripskih korijena kao “key speakera” Primatijade 2016. Dr. Mirka Kovača, voditelja laboratorija zračne robotike na Imperial Collegeu u Londonu – rekao nam je dobitnik Rektorove nagrade.

Uz sva ta znanstvena predavanja, radionice i kvizove, kroz dan se organiziraju i sportska natjecanja u kojima Sveučilišta odmjeravaju snage u raznim sportovima (futsal, košarka, odbojka, rukomet, šah, odbojka na pijesku i stolni tenis).

– Dodijeljena rektorova nagrada samo nam je još veća potvrda da idemo u dobrom smjeru i poticaj za daljnji razvoj projekta. Tako smo već sad počeli planirati sljedeću Primatijadu 2017. za koju su zainteresiranost pokazala i neka druga sveučilišta izvan granica Republike Hrvatske.

Samim time, nadamo se da ćemo projekt podići na internacionalnu razinu čime bi još više dobio na svome značaju – kaže Karlo Radmanić koji za sebe kaže da se pomalo bavi svim i svačim, najviše stvarima usmjerenim poboljšanju studentskog života i obrazovanja u Hrvatskoj. Čestitamo Karlo i nastavi tako na ponos svoje Kotoribe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije