Jerko i Lorand dali dušu ‘kapelici svete Barbare’

Na blagdan Svete Barbare, pokraj rijeke Mure u ‘Frgofu’ dijelu Murskog Središća, ulica Matije Gupca, blagoslovljena je drvena kapelica ‘Sveta Barbara’ kao Spomen obilježje u 17. stoljeću srušenoj župnoj crkvi nestaloj u valovima i koritu rijeke Mure.

Izgled i kapela jednima se sviđa, drugima se ne sviđa, a trećima je svejedno kakva je i što znači. Gotovo kao i u svim drugim prilikama i zgodama. Nas pak su zanimali autori ovog ipak lijepog objekta koji će pravu vrijednost imati za 20, 50, 100 ili više godina, a oni su bili na ovom svečanom činu ili događanju.

Autor, arhitekt i projektant Šetnice uz Muru, pa tako i kapelice, Lorand Klemenčić (na slici u crnom uz rijeku Muru) iz Čakovca, kaže kako je zapravo riječ (zamisao) o drvenoj skulpturi, sastavljenoj od stiliziranih oblika tradicionalnih rudarskih cimpera ili ulaznih vratiju u rudarsko okno.

Kapelicu ili skulpturu izradio je Jerko Korunić (na slici sa Štefani) iz Bukovca, odnosno njegova tvrtka ‘Stolarija Korunić’ uz svesrdnu podršku supruge Štefani. Korunić kaže kako je u kapelicu ugrađeno najbolje drvo, umijeće.stručnost i osjećaji prema jednom ovakvom obilježju.

Ukratko, sa sigurnošću se može reći kako su Lorand i Jerko dali kapelici dušu te ona i zbog toga djeluje toplo, premda na vjetrini sjeverca kojeg donosi hladna Mura. Ogroman, gotovo nemjerljiv doprinos i ideja pripadaju gradonačelniku Draženu Srpaku, koji je okupio i ljude koji su njegovu zamisao i želju u stvarnost pretvorili. Kapela u svojoj sredini ima mali oltar i malo, ali glasno zvono.

Okrenuta je Muri, a na njezinom najvišem dijelu stoji natpis ‘SRETNO‘, rudarski poziv, te se nalazi zvono s pozivom ‘pozvoni’ i svakako je turistička atrakcija, koja će zasigurno zaintrigirati slikare, fotografe i pjesnike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije