Leonarda Tarandek – stručnjakinja za EU fondove i regionalni razvoj

Leonarda Tarandek (30) iz Čakovca je magistra geografije koja je već vrlo rano ostvarila zavidnu karijeru. Kako je specijalizirana za prostorno planiranje i regionalni razvoj, danas je direktorica tvrtke Leota d.o.o., koja se bavi savjetodavnom podrškom klijentima te je predsjednica skupštine Socijalne zadruge Humana Nova Čakovec.

Uz stalno usavršavanje i rad na sebi pronalazi vremena i za planinarenje, odlazak u kazalište i na koncerte te za treniranje kick boksa.

Geografija je ujedinila sve njezine profesionalne želje

Leonarda je nakon srednje škole odlučila odabrati onaj studij koji bi joj pružio široku paletu znanja primjenjivu na različitim područjima pa se odlučila za studij geografije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

– Prilikom odabira diplomskog studija odlučila sam se za prostorno planiranje i regionalni razvoj u sklopu geografije što je u konačnici utjecalo na moj profesionalni razvoj. Također, u tom periodu imala sam prilike po prvi puta susresti se i sudjelovati u međunarodnim projektima. Ne samo što mi je studij pružio široko znanje, nego i cjeloviti pristup rješavanju problema, govori nam Leonarda koja nikada nije sumnjala u pravilan odabir svog studija.

Štoviše, nakon stjecanja diplome na PMF-u, nastavila je studij u Grazu na FH Johanneum, smjer MSc European Project and Public Managment. Zanimljivo je da je Leonarda jedna od samo pet Hrvata koji su do sad završili taj studij.

Period u kojem je paralelno radila i studirala bio je jedan od najzahtjevnijih u njezinom životu, no sve se to, kako kaže, na kraju isplatilo.

– U tom periodu bila sam profesionalno angažirana u tri organizacije (Superna, Autonomni centar-ACT i Socijalna zadruga Humana Nova Čakovec) te vikendima odlazila u Graz na cjelodnevna predavanja, što je ponekad bilo zaista zahtjevno, iskrena je Leonarda.

Karijeru je započela u privatnom i civilnom sektoru, a upiti klijenata dali su joj ideju o otvaranju vlastite tvrtke

Srećom, sav se uloženi trud isplatio, a već brzo nakon završetka studija na PMF-u, pronašla je svoj prvi posao u struci u konzultantskoj tvrtki Superna d.o.o. u Čakovcu.

– To mi je bila velika odskočna daska i prekretnica u daljnjem profesionalnom razvoju. Tada sam imala priliku raditi na različitim poslovima kao što su priprema, provedba, monitoring i evaluacija projekata, održavanje edukacija, definiranje poslovnih i marketing planova itd., te preuzimati odgovornost za uspješnost realizacije projekata što mi je puno pomoglo i zasigurno me pripremilo za neke od izazova na koje sad nailazim. Mislim da je vrlo je važno što sam na početku karijere imala mogućnost razvoja s smjeru koji me zanimao, nadovezuje se Leonarda.

U isto vrijeme odlučila je okušati se i u civilnom radu pa se pridružila Autonomnom centru ACT, no u međuvremenu su joj počeli stizati upiti potencijalnih klijenata da ih prati u procesu pripreme i provedbe projekata, što je vidjela kao dobru priliku za novu poslovnu ideju.

– Kako se taj broj upita s vremenom povećavao, smatrala sam da je dobra prilika za okušati se u poduzetništvu. Moram priznati da mi je drago što sam donijela takvu odluku jer mi ovo predstavlja neprocijenjivo životno iskustvo. Posla je sve više i više, a Leota trenutno ima dvije zaposlene osobe i više vanjskih suradnika, kaže Leonarda.

Ono za što je Leota specijalizirana jest pružanje savjetodavne podrške klijentima iz privatnog, javnog i civilnog sektora u pripremi i provedbi projekata financiranih iz nacionalnih i europskih fondova, održavanje radionica na tu temu, praćenje i evaluacija projekata, izrada strateških dokumenata te poslovnih planova. Sjedište tvrtke nalazi se u Čakovcu, a ured u Varaždinu.

Uz rad na projektima, posvećena je i ulozi predavačice

Leonarda je istodobno i jedan od predavača na verificiranom programu usavršavanja ‘Voditelj izrade i provedbe EU projekata’ na Pučkom otvorenom učilištu Varaždin, a svoj cjelokupni posao smatra vrlo zanimljivim i dinamičnim.

Iziskuje pregršt putovanja, fleksibilnosti i interakcije s različitim dionicima. Najdraže joj je što u svemu tome nema rutine, što nijedan projekt nije nalik na onaj prethodni te što ima priliku upoznati mnoštvo ljudi.

Tako je do sad odradila dvjestotinjak projekata, bilo da je riječ o pripremi ili samoj provedbi projekata.

– Svaki od njih mi je drag i specifičan na svoj način. Svaki od njih ima rezultate na koje sam ponosna. Primjerice, ponosna sam što je jedan OPG zahvaljujući zajedničkoj suradnji dobio potrebnu opremu i povećao vlastiti promet ili što je moj rad doprinio povećanju kvalitete života osoba s invaliditetom, govori nam Leonarda.

Motivacije za rad joj ne nedostaje, a posebno je veseli gotovo svakodnevno stjecanje novih znanja i vještina.

– Svaki projekt je nova priča. Od zapošljavanja osoba s invaliditetom, patentiranja vagona, klimatizacije hotela, razvoja specifičnih oblika turizma, nabave filtera za vino do energetske obnove zgrada. Riječ je o poslu koji pruža mnogo mogućnosti za vlastiti razvoj i stjecanje širine, ako osoba to, naravno, prepozna, kaže Leonarda kojoj je ipak najveći izazov uskladiti poslovni i privatni život jer je sama sebi šefica.

Sportske aktivnosti njezin su ispušni ventil

Ipak, povremeno izdvoji vrijeme za druženje s dragim joj ljudima, odlazak na planinarenje, kazalište i koncerte, a najviše se opušta na satima kick boksa, što joj ujedno služi i kao ispušni ventil nakon dugih radnih dana.

Kao i do sad, Leonarda planira u svojoj budućnosti nastaviti razvijati svoju tvrtku i što aktivnije sudjelovati u razvoju zajednice. Ne sumnjamo da je pred ovom mladom i inovativnom poduzetnicom još mnogo uspjeha od kojih će profitirati i šira zajednica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije