FOTO: Ivan Zak i Barabe osvojili Grand Prix na ovogodišnjem MEF-u

>> MEF – Međimurski festival zabavne glazbe u Maloj Subotici (Četvrtak, 1.12.2016.)

Nakon što je dan prije u Maloj Subotici obavljeno javno snimanje serijala ‘Lijepom našom’, svjetla pozornice i kamere HRT upalile su se glede Međimurskog festivala koji je četrnaesti puta zaredom potvrđuje svoje postojanje, ali i brand u festivalskom glazbenom okviru Hrvatske.

Nakon 426 pristiglih pjesama, stručna komisija odlučila se za njih 22 koje su ukomponirane u glazbeni izričaj ovog dijela zemlje kako bi se osiguralo da u medijskom eteru ovaj festival obogati domaću glazbenu scenu.

– Ove godine komisija za odabir izvođača je dala akcent ‘kajkavskom govornom području’ i nastojanju da afirmira autore koji su se godinama sramežljivo izražavali na ‘svojem jeziku’. Odabrane skladbe potvrđuju nepresušno vrelo pop produkcije upravo u tom segmentu. Za očekivati je da će ova godina biti prekretnica u tom smislu i da ćemo narednih godina još više uživati u kajkavštini zabavne glazbe koja će se odaslati s Međimurskog festivala – izjavio je umjetnički direktor MEF-a Mladen Burnać.

Pred nekoliko stotina gledatelja malosubotičke sportske dvorane ponovno je stao Branko Uvodić jer Hrvatska televizija za svoje potrebe snimala festival, a čije je vođenje povjereno čovjeku koji to najbolje zna. Dekoracija? Isti oni uglednici predvođeni županom Matijom Posavcem i njegovom zamjenicom Sandrom Heraman. Voditelj je posebno pozdravio općinskog načelnika Vladimira Domjanića što je uspio pregrmjeti ‘elementarnu nepogodu’ snimanja Lijepom našom, a još toplije je pozdravio ‘prvog’ Međimurca u Zagrebu, dr. Danijela Režeka.

Bili su tu direktor Festivala Rajko Dobošić i Robert Guteraman, ljudi koji su učinili velike napore prema uspjehu festivala. Publika je već na početku zapljeskala festivalskom orkestru predvođenim Damirom Rodigerom, prof. MEF je održan pod visokim pokroviteljstvom MŽ-e, a suorganizator je bilo Hrvatsko društvo skladatelja i Grad Čakovec.

Čast da otvori MEF pripala je Neni Gavezu, a redali su se potom: Željko Lapec, Nikolina Hižar, Ivica Jurgec, Tajna Tolić, Dubravko Novak, Patricija Toma, Marko Tomasović, Etno band Goga i Željko, Dean Dvornik, Amir Kazić Leo, Tarapana band, Igor Baksa i ‘Ftičice’, TS Barabe, Ivana Banfić, Igor Brešan, Vlado Kalember iSrebrna krila. Mario Rucner, Emina Arapović, Juraj Galina, Ivan Zak i najposlije Darko Domijan.

Grand Prix stručnog festivalskog žirija Međimurskog festivala, kojim je predsjedao Branimir Mihaljević, proglasio je Ivana Zaka najboljim za skladbu “Za ljubav rođeni” , a urednici hrvatskih radio postaja su Grand Prix dodijeli TS Barabe za skladbu “Zvrc, zvrc, zovi”.

U show programu nastupile su prošlogodišnje pobjednice MEF-a Učiteljice i domaći kralj zabavne glazbe Jasmin Stavros kojem je Festival dodijelio posebno priznanje za doprinos hrvatskoj pop glazbi, a predao mu ga je tehnički direktor Festivala Rajko Dobošić. On je svečano objavio novost kako će 15. jubilarni MEF nositi ime najplodnijeg skladatelja Ljube Kuntarića za što je privolu dala njegova sestra.

Dodijeljene su i ostale festivalske nagrade. Debitantsku je dobila grupa Tarapana band. Za najboljeg interpretatora je proglašen Amir Kazić Leo, Igor Brešan za najbolju skladbu (“Se je lepše gda su dvoje”) i najbolji aranžman. Nagradu za najbolju glazbu je dobio Ante Pecotić, za najbolji međimurski izričaj Igor Baksa (skladba ‘Mali Friček’). Nagradu za cjeloviti glazbeni izričaj dodijeljena je Emini Arapović za skladbu ‘Kada oči zatvorim’.

– Ovo je veliko zadovoljstvo za mene. Grand Prix festivalskog žirija je nešto veliko nešto u nizu mojih uspjeha i mislim da ću morati u stanu napraviti dodatne police, a nakon Srebrne i Zlatne ploče sada još i ova nagrada – kazao je za naš portal Ivan Zak i dodao:

– Ovdje sam došao iz razloga jer publika iz Međimurja, kao i drugih dijelova Hrvatske ima dobar odnos prema festivalu. Pobijedio sam s pjesmom ‘Za ljubav rođeni’ koja je za svakog i u njoj se može naći svatko, ljubav je sastavni dio života, a meni je donijela i nagradu. Evo, nekada se sve poklopi.

Ova godina je dala naznake da ćemo narednih godina još više uživati u kajkavštini zabavne glazbe koja će se odaslati s ovog najsjevernijeg hrvatskog festivala. Posebno smo zadovoljni što smo među zvijezdama hrvatske estrade vidjeli skromne, ali velike međimurske pjevače: Ivicu Jurgeca, Nenu Gaveza, Igora Baksu, Željka Grahovca (u duetu s Gordanom Lah), Dubravka Novaka-Dudu i mladu Patriciju Toma.

I za kraj. Umjetnički direktor festivala Mladen Burnać i tehnički direktor Rajko Dobošić iskazali su zadovoljstvo kvalitetom i brojem prijavljenih skladbi te najavili veliki spektakl za jubilarno 15. izdanje Međimurskog festivala 2017. godine, a što je Dobošić i javno obznanio.

Možemo reći kako je MEF ‘zatvorio’ međimurski župan Matija Posavec izrazivši pregršt zahvala HRT i svim sudionicima za izuzetno profesionalni odnos naspram ovog događaja. Među mnoštvom sponzora, donatora i pokrovitelja Festivala spomenut je i naš portal.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije