Trebaju li medicinske sestre obavljati pripravnički staž?

U našu redakciju javila se čitateljica – prvostupnica sestrinstva koja želi ukazati na, prema njezinim tvrdnjama, neke nelogičnosti oko pripravničkog staža i stručnog ispita na relaciji Ministarstva zdravstva i Hrvatske komore medicinskih sestara.

– Ministarstvo zdravstva ove godine donijelo je zakon kojim svi oni koji su upisali akademsku godinu 2013./2014. nisu dužni obavljati pripravnički staž ni stručni ispit, nego se mogu odmah nakon završetka školovanja zaposliti. Da ne bi bilo sve tako jednostavno, Hrvatska komora medicinskih sestara se suprotstavila zakonu i ne želi izdati dozvole za samostalan rad.

Upisala sam stručni studij sestrinstva, akademske godine 2013./2014., diplomirala ove godine. Kao prvostupnica sestrinstva, ne mogu se zaposliti, ali pošto po zakonu mogu, država mi ne financira pripravnički staž. Odgovora na pitanje kada će se Komora i ministarstvo usuglasiti nema.

Naime, ni jedni ni drugi ne odgovaraju na mailove. Komora vjerojatno ima nedostatak osoblja jer se nitko ne javlja na telefon, a kada se jave i kad im objasniš što trebaš, jednostavno poklope slušalicu. Ovim putem želim da javnost sazna u kakvoj državi živimo. Gdje završiš fakultet i ne možeš se zaposliti. Nije da je to struka koja nije potrebna, nego suprotno – tvrdi ona.

Upit smo proslijedili u Hrvatsku komoru medicinskih sestara, a Slava Šepec, diplomirana medicinska sestra i predsjednica Komore nam je odgovorila:

Nastavno na dopis, izvješćujem Vas da Ministarstvo zdravstva ne donosi zakon, već je to u nadležnosti Hrvatskog sabora. Nadalje, pripravnički staž ne treba obavljati ukoliko je obrazovanje završeno prema integriranom kurikulumu (članak 133. Zakona o zdravstvenoj zaštiti).

Visokoškolske obrazovne ustanove, prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja započele su obrazovni program prema integriranom kurikulumu akademske godine 2014./2015. godine, a ne akademske godine 2013./2014. U tijeku je rješavanje ovog problema s nadležnim ministarstvom te će obavijest o tome biti objavljena na web stranicama Komore.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije