FOTO: Župan otvorio Advent u Starom gradu Zrinskih

>> FOTO U petak navečer započelo odbrojavanje čarobnih dana Adventa u Starom gradu

S prvog kata čakovečkog Muzeja Međimurja zvukovima truba Trubačkog kvarteta Forza obznanjeno je da su petka 25. studenog započeli Dani Adventa u Starom gradu Zrinskih koje su službeno obznanili župan međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak skidanjem prve brojke kalendara Odbrojavanja do Božića.

– Po prvi puta se Dani Adventa događaju na izuzetnom mjestu hrvatske i međimurske kulture. Ova potonja je u 15. i 16 stoljeću je dostigla izuzetne domete. Poslije ovog izuzetnog uvoda naših profesora svirača sastali smo se ovdje da proslavimo Došašće – istaknuo je voditelj priredbe Vladimir Mihaljević.

Riječi dobrodošlice nazočnima je uputila domaćica ovih prostora v.d. ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan. Istaknula je kako je današnji događaj, odnosno sadržaji i odaziv ljudi pokazuju kako se nije pogriješilo kada se je pokrenuo prvi takav događaj u Starome gradu.

– Naša draga Maša je opravdala naše povjerenje jer je pokušala onom čemu svi težimo od prvih početaka ove godine u kojoj obilježavamo 450. obljetnicu Sigetske bitke – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec i dodao.

– Godinama, desetljećima pa reći ću i stoljećima pričamo o ovom prekrasnom zdanju u ovom najvrjednijem spomeniku feudalne baštine u Hrvatskoj kojeg treba otvoriti javnosti, otvoriti prema van koji treba pokazati svima, pogotovo onima koji žive ovdje u našem kraju, Čakovcu, Međimurju. I upravo to činimo tijekom cijele godine tako i kroz ovo najljepše vrijeme za na kršćane, vremenu Došašća, vremenu Adventa čekajući najveći kršćanski blagdan. Ova atmosfera u atriju Staroga grada zacijelo će ispuniti očekivanja onih, od najmlađih do najstarijih jer su i ponude takve, od fotografija, preko suvenira do kuhanog vina pa čak i pravog međimurskog piva uz zabavni i kulturni program koji će tijekom cijelog ovog vremena biti ovdje uz sve simbole koji navješćuju Božić – dodao je Posavec.

Zahvalio se svima koji su sudjelovali u ovoj priči te se zahvalio što se je u to uključila Turistička zajednica Međimurske županije tako da Advent u Gradu Zrinskih bude u svakom kutku Grada, od Franjevačkog samostana do atrija Starog grada, dvoraca Zrinskih. Izrazio je uvjerenje kako će cjelokupni program ispuniti očekivanja mnoštva.

– To će biti početak jedne nove višegodišnje priče kako se sa srcem može dočekati Božić i proslaviti adventsko vrijeme – poručio je župan. On je s gospođom Marinom Letina, direktoricom restorana Restorana i vinarije Shamper, voditeljem Turističkog ureda MŽ-e Rudijem Grulom ,Mašom Hrustek Sobočan i Mladenom Novakom nazdravio kuhanim vinom svemu onome što slijedi.

A što nas je u Starom gradu Zrinskih dočekalo? Tradicionalne drvene kućice, vatra usred atrija, bor i božićni ukrasi, Djed Božićnjak, svjetlosni show, filmoteka, glazbeni program, kuhano vino u adventskim šalicama, božićno pivo i ukusna hrana. To je samo dio onog što vas čeka ako u vrijeme Adventa krenete u atrij Starog grada Zrinskih. Sva ta čarolija će trajati do nedjelje 18. prosinca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije