Kirurginja iz Čakovca uzela godišnji i otišla operirati u Afriku

Čakovečka kirurginja dr. Lara Stanić prošle je godine uzela godišnji odmor kako bi otišla u Etiopiju gdje je operirala ljude s teškim deformitetima lica.

Doktorica Lara Stanić, otorinolaringologinja s odjela Uho, nos i grlo Županijske bolnice Čakovec pridružila se Adiss Abbebi medicinskom timu britanske humanitarne organizacije Facing Africa NOMA koja je osnovana 1998. godine radi liječenja posljedica nome. Riječ je o teškoj gangreni lica koju uzrokuju upravo ta bakterija.

Zbog takvih ljudi, ali i onih kojima su lica izgrizle hijene, koji imaju tumore glave i vrata te razna druga ozbiljna stanja dr. Lara Stanić uputila se u humnitarnu misiju u Afriku.

Etiopljani, gladni, siromašni i obespravljeni, nemaju medicinsku skrb, pa ni onu najosnovniju. Dobit će je samo onaj tko ima novca, a takvi su rijetki.

– Medicinska pomoć kakvu mi poznajemo dostupna je samo malom broju Etiopljana. Brzo se pročulo da je kod organizacije Facing Africa NOMA liječenje besplatno, pa se osim pacijenata s nomom, javilo i mnogo onih s drugim bolestima i deformitetima – prisjeća se dr. Stanić za 24sata, kojoj je ovo iskustvo posve promijenilo život i dotadašnje poglede na svijet.

U deset dana medicinski je tim operirao 34 pacijenta. Najmlađi među njima je bio 4-godišnji Abel kojeg je u dvorištu napala hijena. Doktorica iz Čakovca priznaje kako se bojala da će suviše emotivno reagirati kad vidi tako teško unakaženo dijete. No, to se ubrzo promijenilo.

Operacija njegovog lica je trajala 13 sati. Rekonstruirali su mu njegovu vilicu te je ovaj druželjubivi dječak počeo jesti bez sonde i ponovno govoriti. Dr. Stanić i cijeli tim vratili su nadu mnogim pacijentima, a za uzvrat su dobili ono najljepše – ljubav i zahvalnost.

– Ti se ljudi smiješe i vole život i kad im je najteže. A kad te nauče tome, to je najljepše što možeš dobiti – kaže dr. Stanić koja se uskoro sprema na novu humanitarnu misiju u Afriku, otkrila je za 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije