Sklonište za životinje ‘Prijatelji’ slavi 15. godina postojanja!

U četvrtak, 24. studenog, u Gradskoj kavani u Čakovcu u 18 sati i 30 minuta održat će se proslava 15. godišnjice Skloništa za životinje Prijatelji uz promociju kalendara Sto ljeta azila.

Ova je godina posvećena udomljavanju starih pasa iz skloništa koji sve češće ostaju bez svojih domova iz raznih razloga.

Proslavu će zabavom i smijehom ukrasiti Marina Orsag, stand up komičarka iz Studija Smijeha Zagreb. Mladi glazbeni talenti izvest će nekoliko solističkih točaka, a uz mali domjenak zapalit ćemo i svijeću na torti povodom petnaestogodišnjice.

Ova je godina, iako 15. u postojanju Skloništa za životinja Prijatelji, najteža dosad. Početak godine obilježila je kriza u romskim naseljima Međimurja u kojima i dalje, gotovo godinu dana nakon objave videa o zlostavljanju šteneta u romskom naselju Pribislavec i njegovog usmrćenja, luta više od 2000 bolesnih, gladnih, necijepljenih pasa.

Sklonište Prijatelji uz pomoć drugih udruga i skloništa izvuklo je oko 350 pasa iz romskog naselja Pribislavec, Kuršanec i Parag te ih zbrinulo. U tome su pomogli čelnici Županije i Grada no unatoč svim sastancima, dogovorima i pregovorima ništa se nije poduzelo na daljnjem rješavanju problema.

Sklonište u ovom trenutku skrbi o 450 pasa od čega oko 100-tinjak štenaca. Situacija s romskim naseljima skoro je cijeli sustav zbrinjavanja napuštenih pasa dovela do kolapsa i ukoliko se nešto hitno ne poduzme na području Međimurske Županije uskoro ćemo imati čopore pasa koji lutaju naseljima.

Petanest novih dvorišta

Ono što Sklonište predlaže u rješavanju problema jesu mjere smanjenja populacije pasa kroz metode sterilizacije i kastracije koje dugoročno riješavaju problem i značajno smanjuju potrebna sredstva za zbrinjavanje lutalica te kontrolu mikročipiranja budući je jako puno pasa još uvijek nemikročipirano iako Zakon nalaže obavezno mikročipiranje pasa od 2004. godine.

Kraj je godine i bez obzira na sve teškoće, vodstvo i članovi Skloništa su sretni zbog svega što su uspjeli napraviti ove godine. Priliv napuštenih životinja sve je veći, u Sklonište je primljeno 500 pasa samo do 31. listopada. Gotovo isti broj pasa je udomljen – kompletno cijepljeni, čipirani i sterilizirani.

Uz pomoć donatora, Međimurske županije i radom vlastitih ruku izgrađeno je novih 15 dvorišta, uređeno je korovište iza skloništa koje je predviđeno za park za pse te je uz pomoć Grada Čakovca otisnut letak Skrb za psa koji će se distribuirati po svim kućanstvima kako bi se ljudi upoznali sa svojim pravima i obavezama u držanju kućnih ljubimaca.

Sklonište poziva sve građane koji imaju mjesta u svom domu i vremena za kućnog ljubimca da udome psa iz skloništa i tako pomognu da se otvori mjesto za nekog drugog koji svoj spas čeka na ulici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije