FOTO: Mališani DV ‘Zvjezdica’ video mrežom sklapaju prijateljstva

Skupina ‘Točkice’ iz Dječjeg vrtića ‘Zvjezdica’ Nedelišće sa svojom odgojiteljicom Vanjom Dobša priključila se međunarodnom projektu ‘Say hello to the world’.

Projekt ‘Pomahajmo v svet’ je međunarodni projekt, preko kojeg se djeca u vrtićima i školama međusobno povezuju preko video mreže, gdje se mogu vidjeti u živo, mahnuti, naučiti prve strane riječi. Dodijeljen im je prijateljski vrtić Semedela iz Kopra u Sloveniji.

Projekt povezuje djecu po cijelom svijetu, gdje djeca kroz igru i pod mentorstvom odgojitelja, po unaprijed pripremljenom programu “Pet prstiju” (ja, ja i moja obitelj, ja i moj vrtić, ja i moja općina, ja i moja država), upoznaju različite kulture i tradicije, otkrivaju domaće okruženje i širi svijet, oblikuju nacionalnu i državnu svijest, razvijaju stvaralaštvo, upoznaju sigurno korištenje računala i uče se strane riječi.

– Za svaku temu-prst moramo obaviti javljanje preko video poziva sa Skypom. U tom pozivu mi predstavimo svojim prijateljima što smo mi naučili te oni nama što su oni naučili kroz određenu temu koja nam je na redu.

Cilj projketa je poticati djecu na toleranciju prema ljudima koji su različiti od nas, koji su drugačije vjere, boje kože, nacionalnosti, koji govore drugačijim jezikom. Djecu tako vodimo na virtualno putovanje gdje otkrivaju multikulturni dijalog i život na drugom kraju svijeta.

Na taj način gradimo mostove prijateljstva i ujedno brinemo za veću prepoznatljivost država. Veliki naglasak smo stavili na upoznavanju kultura, običaja i načina života. Djeca si mogu pokazati kako se igraju, kakve pjesme pjevaju, u kakvom okruženju žive, kakvu hranu jedu, kakav jezik govore itd. – – kaže Vanja Dobša.

Sva komunikacija ide preko video poziva i mrežne aplikacije “My Hello”.

– U utorak, 15. studenog obavili smo prvo javljanje preko video poziva, tema javljanja je bila “JA”. Prijateljima u Sloveniji smo otpjevali himnu naše grupe “Točkice”, predstavili sebe i svoju najdražu igračku te otpjevali jos jednu pjesmicu o prijateljstvu.

Oni su nama također pripremili nekoliko pjesmica na slovenskom jeziku te nam rekli svoja imena. Djeca su bila oduševljena pozivom, uživaju u projektu te u svim aktivnostima koje on nosi sa sobom te sa nestrpljenjem očekujemo sljedeći video poziv – rekla je Dobša.

Dječji vrtić je u privatnom vlasništvu. Njegove osnivačice su Liljana Slamek i Annemare Panić koje su izdvojile novčana sredstva za realizaciju ovog hvalevrijednog projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije