FOTO: Udruga gluhih i nagluhih osoba proslavila 60-ti rođendan

U prostorima zgrade Scheier u Čakovcu danas je u dostojanstvenoj atmosferi Udruga gluhih i nagluhih Međimurske županije svečanom sjednicom obilježila 60. obljetnicu uspješnog rada i djelovanja.

Okupili su se na njoj brojni članovi, gosti i uzvanici koje je predvodila zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, a Grad Čakovec je predstavljao David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Tijek sjednice je komunikacijski prevođen preko posrednice koja je zaposlenica Udruge.

Prošle godine u RH priznati je znakovni jezik za gluhe pa se je predsjednica Mirela Igrec odlučila nazočnima uvodno obratit na tom jeziku uz pratnju komunikacijskog posrednika, tim više da se vidi mogućnost i takvog načina komuniciranja.

Udruga gluhih danas broji 200 članova od čega je devetnaestero djece. Uz brigu o starijim članovima, unatrag pet godina posebna pažnja se posvećuje integraciji djece oštećena sluha u redovne sustave obrazovanja, a što je posebno pozdravila Sandra Herman koja je obećala, kako to piše na primljenoj plaketi Međimurskoj županiji, kontinuirani doprinos Županije te je izrazila nadu kako će se sve relevantne institucije uključit u tu pomoć.

– Davne 1956. godine, 5. ožujka, četvorica osnivača: Andrija Kolonić, Ladislav Logožar, Marija Križaj i Dragica Behounek osnovali su u Čakovcu kotarsku organizaciju za gluhe stanovnike Međimurja. Sam početak rada temeljio se na skupljanju podataka o gluhonijemim osobama na terenu – istaknula je u uvodu suradnica Udruge Nada Igrec.

Na upit koliko je zadovoljstvo s radom Udruge u minulom periodu, ona je rekla: – Moram reći da smo prezadovoljni. Morate znati da su nekadašnje početne godine, kada smo mi to preuzeli, bile nešto skromnije, no danas je to glede financijske potpore, projekata i programa, nešto drugačije, nešto novo i pozitivno za sve članove, pogotovo za najmlađe članove kod gluhoće gdje imamo potporu Ministarstva znanosti RH.

No unatoč tome, imamo bolnu temu svake godine s pomoćnicima u nastavi- rekla je Igrec i dodala kako se od samog početka i danas, ostalo je isto – poboljšati život osobama oštećena sluha, integrirati ih što više u redovne sredine, boriti se za njihova prava.

– Ono što je novije je znakovni jezik jer je takvim osobama najveći problem komunikacija koje su unatrag 8-10 godina intenzivno ruše i premošćuju, to je jako teško, ali pomaka ima – podvukla je Igrecova.

Problemi tih osoba, naročito kod tržišta rada? – Kod tržišta rada nema većih problema jer je znano da su gluhe osobe izuzetno dobri radnici, vole ih poslodavci zaposliti, no oni su isto tako “žrtve” oko teškog zapošljavanja.

Za Udrugu je važan financijski pomak prije 11 godina kada su se počele financirati različite aktivnosti pa je tako 2006. godine odobren trogodišnji program za pokretanje prve edukacije hrvatskog znakovnog jezika za gluhe, a 3 godine poslije Udruga dobiva stručnog djelatnika na određeno vrijeme.

Važno je spomenuti kako je to bila Mirela Igrec koja je uspjela u djelo sprovesti već duže vrijeme pripremani projekt pa je putem jednokratne potpore, prvi puta nakon 50 godišnjeg djelovanja tiskan časopis za gluhe Fijolica koji je izuzetno dobro prihvaćen. Važna je lanjska godina kada je Udruga među rijetkima, zbog transparentnosti, uvela sistem upravljanja na način da su odvojene uloge predsjednika Udruge, predsjednika Skupštine i predsjednika Upravnog odbora pa tako teret ne pada na jedu osobu-

– Danas s potpunim pravom možemo Udrugu svrstati među srednje napredne udruge koje sustavno pružaju pomoć osobama s invaliditetom te putem provedbe raznih projekata i programa doprinosi senzibilizaciji šire javnost za prevladavanje komunikacijskih barijera izazvanim gluhoćom pa se samim time te osobe uključuju u sve sfere javnog i kulturnog života zajednice – rekla je na kraju gospođa Igrec.

Na kraju su dodijeljene plakete i zahvalinice onima koji su pomagali i pomažu rad udruge. Plakete su dobili Međimurska županija, Grad Čakovec i Nada Igrec, a zahvalnice: Caritas Varaždinske biskupije, HCK, Udruga Sluh Varaždin, OŠ-a Orehovica i Podturen, Udruga slijepih MŽ-e, Udruga s intelektualnim teškoćama MŽ-e, liječnica Ljubica Pavčec, dr. med., Verica Zemljić, Donata Balent, Maja Orsag, Andrea i Goran Šafarić, Zoran Fras, Ruža Logožar, Slavko Bujan i Tomica Jakopec koji je bio voditelj svečanosti.

Pjesmom su “štih” svečanosti dali supružnici Šafarić i članice Udruge koje su bile polaznice tečaja znakovnog jezika.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije