Martin biskup na konju kroz Sveti Martin na Muri

Uoči blagdana svetog Martina biskupa Župa Sveti Martin na Muri, upriličila je događaj od pred više od 1600 godina, kada je prema legendi i zapisima kao vojnik susreo promrznulog siromaha, kojem, se smilovao i odrezao mu dio svojeg plašta u koji se siromah zaodjenuo.

Dalje, legenda kaže kako je iste noći Martin u snu vidio Isusa zaodjenutog u tom plaštu i od tada se sav posvetio Njemu i kasnije postao biskupom.

Domaći župnik velečasni Ivan Herceg sa suradnicima, kulturnim i turističkim djelatnicima svojim je vjernicima i žiteljima uživo predstavio taj trenutak, te je vojnik Martin, kasnije biskup, na pravom konju jahao kroz Sveti Martin i susreo siromaha i dao mu dio svojeg plašta.

Ovaj događaja razveselio je sve oni koji su se okupili na Trgu svetog Martina i ulicama, a mnogi su od silnog uzbuđenja gotovo zaboravili disati. Sigurni smo kako je ovo jedinstven primjer i događaj u našoj biskupiji, a vjerojatno i nadbiskupiji i stoga sve pohvale župniku i njegovim suradnicima. Ovom trenutku prethodila je Sveta misa te Procesija sa svijećama na glavnom trgu.

Danas su dva važna događaja u ovoj župi. Prvi je nakon jutarnje svete mise, kada će biti blagoslovljeno mlado vino, a potom u 10,30 sati, slijedi koncelebrirana i svečana Sveta misa koju predvodi monsinjor Josip Mrzljak, varaždinski biskup u zajedništvu sa svećenicima Gornje međimurskog dekanata i drugih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije