Jazz Fair 24. i 25. studenog: Prljavci će svirati blues u Čakovcu

– Na 22. Jazz Fairu koji će se u Centru za kulturu Čakovec održati 24. i 25 studenog, svaki puta u 20 sati, nastupit će glazbenici iz čak osam zemlja svijeta: Slovenije,, Turske, Italije, Australije, Ukrajine, Poljske, SAD-a i Hrvatske – najavio je na današnjoj konferenciji za novinare u čakovečkom Centru za kulturu njegov ravnatelj Ladislav Varga.

Za uglednu i prepoznatljivu glazbenu manifestaciju došlo je čak 30 ponuda iz kojih su izabrane četiri.

– Festival je došao u jednu lijepu priliku da može birati između puno izvrsnih bandova i pojedinaca. Kao i svake godine želimo od svake varijante jazza uzeti nešto. Tako smo ove godine uzeli Čarlija (Darka) Jurkovića na gitari. Nakon toga imamo Jure Pukla, jednog od najsvestranijih mladih glazbenika Slovenije koje je ovdje nastupao kao student prije 12 godina.

Sad je nazvao kazavši kako je zrela osoba i da želi pokazati što zna nakon studija. On u bandu ima ljude iz četiri zemlje svijeta. Dakle po prvi puta ćemo imati Turčina na klaviru. Nakon toga ćemo imati dva brata Markova koji su iz Ukrajine pa ćemo ove godine zavrtjeti cifru od 30 zemalja gostujućih glazbenika, a to je od 120 pojedinaca iz bandova respektabilna brojka, koliko ih je do sada nastupilo-rekao je Varga i dodao nešto više o sastavu Vorih Blues Band.

– To je Prljavo kazalište bez frontmana oni će svirati bluz u Čakovcu i mislim ta će to dobro odjeknuti. Uz Dubravka Voriha, bas, vokal, tu će biti Jurica Leikauff na klavijaturama, Alen Svetopetrić na gitari i Kiki Zebić na bubnjevima.

To je ustvari ex Prljavo kazalište – istaknuo je i s ponosom dodao kako nema gotovo nijednog jazzera iz Hrvatske koji nije nastupio u Čakovcu i koji se rado vraćaju. Rekao je kako im je čast da su ova četiri izvođača izabrana od 30 ponuda. Spomenuo je Čarilja Jurkovića, koji otvara festival, jer je sa 17 godina je počeo svirati gitaru i nakon toga je upisao Jazz akademiju u Grazu i on je jedini Hrvat koji svira dvije gitare odjednom.

Jedna je instalirana ispred njega, druga je na njemu. Rekao je kako je on vrhunski gitarista koji je usavršio svoj stil do savršenstva i osvajač je vrhunskih europskih i nagrada ima nekoliko CD-a, dobitnik je Porina za instrumentalnu izvedbu i s Matijom Dedićem za najbolji CD.

Posljednji nastupaju glazbenici sastava Markov Brothers Organ 4. To je sjajna kombinacija braće Olega i Sergio Markova, Ukrajinci, bubnjar i saksofonista. Oni imaju goste, a to su vrhunski profesori Jazz akademije u Grazu, to su Guido Jeszensky. Poljak na gitari, i Renato Chicco, Talijan na klaviru koji će ovoga puta svirati orgulje.

– Nadam se kako će publika, kao i uvijek, doći, za Čakovec i ovaj dio sjeverozapadne Hrvatske, u stvarno zavidnom broju – rekao je za kraj i najavio još nekoliko jazz festivala kroz godinu.

S veseljem je najavio što je još jedan Međimurec Luka Vrbanec upisao studij Jazz akademije u Trstu. To je deseti Međimurec koji će studirati jazz.- Na neki način smatram da su naša djeca i ti studenti produkt ovog festivala – istaknuo je ponosno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije