Predstavljena knjiga o Župi Sveti Martin na Muri

Autor Ivan Herceg knjigu posvećuje 1700. obljetnici rođenja Svetog Martina biskupa

U srijedu je u župnoj crkvi u Svetom Martinu na Muri održana promocija knjige ili monografije ‘Župa Svetog Martina biskupa-Sveti Martin na Muri’, autora velečasnog Ivana Hercega, domaćeg župnika.

O autoru i knjizi govorio je velečasni Mladen Vidak, svećenik u Sisačkoj biskupiji i Hercegov prijatelj rođen u Župi Zajezda, koji je naglasio kako je autor u knjizi na vrlo jasan način opisao povijest svoje župe koja se uistinu ima čime ponositi, a u prvom redu Bogu vjernim pukom, lijepo uređenim sakralnim objektima i mnogim svećenicima, redovnicima i časnim sestrama rođenim u ovoj župi. Izdvojio je zapise o Ivanovcima, župniku Blažu Toti i o impresivnom Križnom putu na otvorenom, boravku ‘Vatrenih’ te snažno o 13 svećenika i redovnika te 23 redovnice poteklih iz ove župe.

Autor, velečasni Herceg pak je naglasio kako je knjiga daje podatke o onome što je nekada bilo, što je sada, ali da on njome želi poticati rast u vjeri, jer čini se kao da su se ljudi udaljili u vjeri.

Knjiga je izdana u povodu 1700. godina rođenja Svetog Martina biskupa i nadolazećih svečanosti njemu kao patronu župe na slavu i čast, a osim o crkvenim temama opisuje i svjetovna događanja. Recezent na knjizi je doc.dr.sc. Hrvoje Kekez s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dok su suradnici Petra Novinščak, Mirjana Mošmondor, Branimir Bujanac i Marijana Korunek.

U sklopu zanimljivog programa kojeg su pjevanjem uljepšali Vokalna skupina ‘Grlice’ pod vodstvom Branka Jalšovca i Tamburaška skupina KUU-a ‘Sveti Martin’ kojeg vodi Mario Goričanec predstavljen je i nosač zvuka ‘Dječjeg zbora Župe Sveti Martin’ čiji su članovi pod vodstvom mentora Zvonimira Ladića izveli svih 5 skladbi koje se nalaze na nosaču. Lijepe riječi o zboru i nosaču izrekla je Kristina Vožar predsjednica općinskog Savjeta mladi i voditeljica kroz program.

Promociji su nazočili općinski čelnici Dražen Crnčec, Franjo Makovec i Petra Novinščak, općinski vijećnici, predsjednik VMO Hlapičina amir Stojko, načelnik PP Štrigova Nenad Risek, sponzori i suradnici na knjizi te svećenici Tomislav Antekolović i Tomislav Leskovar i veliki broj vjernika. Svečanosti je prethodila Sveta misa koju je u zajedništvu s domaćim župnikom Ivanom Hercegom i Kristijanom Stojkom predvodio Mladen Vidak.

Na kraju sinoćnjeg programa najavljena su događanja u sklopu ‘Martinja’ od kojih je za župu i vjernike najznačajnije središnje misno slavlje u petak 11. studenog koje u 10,30 sati predvodi monsinjor Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

Knjiga s može u Župnom uredu kupiti po 50 kuna, kao i CD po 30 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije