Financijsko ignoriranje HGSS Stanice Čakovec?!

– Zahvaljujem na vašem angažmanu glede prezentacije HGSS-a, čime i vi doprinosite većoj sigurnosti na našem području, napisao nam je Miodrag Novosel, tajnik HGSS Stanice Čakovec, a vezano uz upit koje to lokalne sredine naše županije nisu potpisale sporazume o sufinanciranju njihove djelatnosti.

To je inače njihova obveza jer im to nalaže Zakon o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja. Prijedlozi sporazuma su im upućeni još 2014. godine kada je stanica formirana zajedno s planovima rada i planovima financiranja za 2015. godinu. Nakon toga, uputili su im izvješće o radu za minulu godinu kao i planove rada i financiranja za ovu godinu.

Interes za ovaj problem proizlazi nakon nedavne javne prezentacije njihova rada iz koje proizlazi kako na našem području srećom postoji još jedan segment u sigurnosti ljudi i njihove imovine.

Koliko bi po stanovniku svaka sredina trebala izdvojiti?

Prema našem prijedlogu, a što je i najmanje od svih stanica u Hrvatskoj, 0,50 kn po stanovniku, rekao je Novosel.

Evidentno je da ima onih koji sporazume nisu potpisali. Ima li za njih sankcija?

– Mi nemamo nikakvu ingerenciju i mogućnost sankcije prema jedinicama lokalne samouprave koje nisu potpisale i izvršile obvezu prema tome Sporazumu. To je na Inspekciji zaštite i spašavanja koja i kontrolira provedbu. Što se tiče HGSS-a, bez obzira na sve, u slučaju potrebe za intervencijom mi ne gledamo tko je i koliko izvršio tu obvezu ili uopće nije, ljudski životi su nam na prvome mjestu i na svaki poziv reagiramo istoga trenutka, podvukao je Novosel.

Koliko ste novaca do sada od njih prikupili?

– U 2014. godini ništa, u 2015. godini 44.957.47 kuna, a u ovoj godini, zaključno do 31. listopada, 56.756,50 kuna, rekao je Novosel i predočio nam tabelu iz koje je vidljiv broj stanovnika pojedine jedinice lokalne samouprave, ime njenog čelnika, je li sporazum potpisan i koliko je novaca koja sredina uplatila.

U 2015. godini je Međimurska županija za svojih 113.804 stanovnika uplatila 25.000 kuna, kao i veći dio općina, a to nisu učinili Grad Čakovec, općine Dekanovec, Donji Kraljevec, Donji Vidovec, Gornji Mihaljevec, Kotoriba, Mala Subotica, Nedelišće, Pribislavec, Sveta Marija, Šenkovec i Vratišinec.

Te je godine Grad Mursko Središće sporazum potpisao, no nije uplatio svoju obvezu za svojih 6.307 stanovnika. Zanimljive su donjomeđimurske općine Kotoriba, Donji Vidovec i Sveta Marija, sredine izložene najvećim vodenim opasnostima, koje su se našle među onima koje nisu marile za obvezu, dok je Donja Dubrava za to jedina uplatila 960 kuna.

Gledajući ovu godinu, spomenute općine ostale su pri svojim ‘stavovima’, no Grad Čakovec je za svojih 27.176 stanovnika uplatio 7.000 kuna, Grad Mursko Središće je uplatio 3.274 kune, a općine Nedelišće i Gornji Mihaljevec uplatile su 5.957.50 kuna, odnosno 958,50 kuna.

Držimo da je komentar ignoriranja obveza naspram Stanice, odnosno Službe HGSS, suvišan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije