Spomen žrtava ratnog i poratnog razdoblja kod grobišta u Macincu

Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin u prigodi svetkovine Svih svetih i Dušnog dana pohodilo je u petak, 28. listopada dva spomen-obilježja žrtava masovnih likvidacija u ratnom i poratnom razdoblju Drugog svjetskog rata.

Članovi Društva tog su se dana uz molitvu spomenuli žrtava komunističkog režima te položili vijence i zapalili svijeće kod spomen-križa u Dravskoj šumi u Varaždinu te potom i na grobu ekshumiranih žrtava grobišta Sep u Gornjem Hrašćanu u župi Macinec, koje su uz blagoslov biskupa Josipa Mrzljaka pokopane 23. kolovoza 2010. godine.

Kod najvećeg grobišta u Varaždinskoj biskupiji, onome u Dravskoj šumi, molitvu su predvodili župnik vlč. Mijo Horvat i župni vikar vlč. Ivan Rak iz varaždinske župe sv. Fabijana i Sebastijana. Kod grobnice u Gornjem Hrašćanu u Međimurju molitvu su predvodili župnik iz Macinca vlč. Stjepan Markušić i fra Vjekoslav Kocijan iz Franjevačkog samostana u Varaždinu.

Članovi Društva i ostali sudionici bili su zgroženi neočišćenim i u korov zaraslim grobom, kao i istovarenim smećem uz grob, a posebno ih je ražalostio pokidani križ kojeg je Društvo postavilo na grobnicu u koju su ukopani posmrtni ostaci s dijela grobišta Sep, ekshumirani po nalogu suda i Državnog odvjetništva u lipnju 2009. godine.

– S obzirom da smo svjedoci neodržavanja i nebrige o podignutim spomen-obilježjima, kao i posljednjim počivalištima žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, smatramo da je za ukop neidentificiranih žrtava potrebno, 25 godina po uspostavi hrvatske samostalnosti, na razini Republike Hrvatske formirati jedinstveno groblje o kojem će kao dijelu zajedničke povijesne baštine i nasljeđa brigu preuzeti država. Također nam je želja da se prestane uništavati i oskvrnjivati bilo koji grob i posljednje počivalište bilo kojeg pokojnika, a shodno tome i grobovi žrtava ratova i totalitarnih ideologija 20. stoljeća, te da se o oskvrnuću groba na Sepu kod Gornjeg Hrašćana u Međimurju provede istraga, rekao je predsjednik Društva Franjo Talan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije