Svi sveti i Dušni dan – dani sjećanja na najmilije

Danas, na blagdan Svih svetih i sutra na Dušni dan vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima. Svi sveti i Dušni dan dva su različita liturgijska dana, kad se posjećuju groblja, pale svijeće, polaže cvijeće i moli u sjećanje na pokojnike.

Blagdan Svi Sveti često štuju i osobe koje nisu vjernici, i tada posjećuju grobove pokojnika. Sve Svete vjernici često povezuju s odlaskom na groblje i spomenom na voljene pokojnike, iako se u katoličkoj Crkvi spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenog.

Danas je dan kad se sjećamo sviju svetih pokojnika, ne samo onih koji su već kanonizirani i uzdignuti na čast oltara, nego i velikog broja onih koji su za života činili dobra djela ili su mučeni, ali ih Crkva nije službeno posvetila.

Na Dušni dan misli vjernika usmjerene su na pokojnu rodbinu, prijatelje, pretke, poznanike, sunarodnjake, a goruća svijeća označava Kristovu nazočnost.

Osim u Katoličkoj crkvi, ova dva blagdana obilježavaju se i u Engleskoj crkvi te u mnogim evangeličkim crkvama, premda način obilježavanja varira od crkve do crkve.

Stotine tisuća ljudi danas će sjećanjima i bezbrojnim svijećama zagrijati posljednja počivališta svojih bližnjih. Većina će se, odana uspomeni, kući vratiti zadovoljna, s osjećajem da su učinili nešto dobro i lijepo za one kojima više nemaju prilike nešto pružiti, dati.

Sjećanje i tradicija odlazaka na groblje za blagdan Svih svetih, osim što su izraz poštovanja preminulima, svojevrsna su terapija i za žive.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije