Međimurci i Varaždinci na komemoraciji u Mariboru

Na groblju Dobrava u Mariboru (Tezno) jučer je održana komemoracija te pokop zemnih ostataka oko 800 žrtava iz Hude jame kod Laškog, čemu je nazočio velik broj ljudi, pripadnika braniteljskih postrojbi, umirovljenih generala Hrvatske vojske, članova Hrvatskog sabora i Hrvatske Vlade koje su predvodili predsjednici Božo Petrov i Andrej Plenković, a pozornost i dužno poštovanje svih privukla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Među mnoštvom bili su i Međimurci i Varaždinci; članica Županijske skupštine Marija Hertelendi, čakovečki gradski vijećnik Đuro Bel, predsjednik Zavičajnog društva ‘Međimurje’ u Zagrebu, Danijel Režek, povjesničar Vladimir Kapun, pripadnici 124. brigade Hrvatske vojske, Specijalne policije’ Rode’ te drugi.

Svi oni poklonili su se žrtvama strašnog komunističkog zločina počinjenog nad Hrvatima nakon II. svjetskog rata te im zapalili svijeće.

U Stolnoj crkvi (katedrali) Svetog Ivana Krstitelja u Mariboru služena je Sveta misa koju je u zajedništvu s 8 biskupa iz Slovenije, Hrvatske i BiH, (Josip Mrzljak, Jure Bogdan, Mile Bogović, Stanislav Lipovšek, Jože Smej, Marjan Turnšek, Tomo Vukšić i Julius Janusz), te više desetaka svećenika i redovnika predvodio mariborski biskup Alojzije Cvikl koji je u propovijedi istaknu kako se danas pokapaju zemni ostaci ljudi, koji ničim nisu skrivili da budu živi zazidani u rudarsko okno ‘Sveta Barbara’ gdje su velikim mukama umrli.

Sve stradale preporučio je Božjoj ljubavi, te kazao kako se ovakvi zloćini više nikada ne smiju ponoviti jer čovjeku nitko nema pravo na bilo koji način oduzeti život.

Roman Leljak, predsjednik Društva ‘Huda jama’ koji je najzaslužniji za ovaj događaj, kao i za otkrivanje brojnih stratišta i grobišta Hrvata, te pripadnika drugih narodnosti, kazao je kako su sve ove zločine počinili partizani i druge postrojbe kojima je glavni zapovjednik bio Josip Broz Tito, predsjednik FNRJ i vrhovni komandant JNA koji je naredio pogubljenje svih onih koji se nisu slagali s njegovim viđenjem uređenja država na ovim prostorima.

Nije znao odgovoriti zbog čega hrvatske i slovenske vlasti 70 godina nisu odgovorile na brojna pitanja o stradavanju ogromnog broja civila i pripadnika raznih vojski. Jučerašnjim događajima nazočio je slovenski predsjednik Borut Pahor sa suradnicima i članovima slovenskog parlamenta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije