Počinje cijepljenje protiv gripe, prve doze stigle i u Međimurje

Ove godine HZZO je nabavio 277 000 doza sezonskog cjepiva protiv gripe (ukupno za RH). Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je preuzeo cjepivo protiv sezonske gripe od ukupno 9000 doza te će se cjepivo odmah distribuirati izabranim liječnicima.

– Redovito sezonsko cijepljenje protiv gripe najučinkovitiji je način zaštite od gripe. Time se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija gripe, a i manje je opterećenje u ambulantama obiteljske medicine – kažu u ZZJZ Međimurske županije.

Cijepljenje protiv sezonske gripe u našoj županiji počinje u srijedu, 2. studenog 2016. godine kada i službeno započinje ovogodišnja kampanja cijepljenja protiv sezonske gripe u Hrvatskoj te se kao i do sada, sve osobe za koje je cijepljenje namijenjeno, mogu cijepiti primarno kod svog izabranog liječnika, te u Djelatnosti za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Preporučljivo je cjepivo primiti svake godine jer se virus gripe neprestano mijenja pa se i sastav cjepiva svake godine prilagođava cirkulirajućim sojevima. Svjetska zdravstvena organizacija prati kretanje virusa gripe u cijelom svijetu te na temelju dobivenih podataka preporučuje sastav cjepiva za nadolazeću sezonu.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je ove godine osigurao cjepivo protiv gripe od proizvođača: Abbott Biologicals B.V., Olst, Nizozemska, zaštićenog imena Influvac. Cjepivo sadrži sojeve virusa preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove: A/California/7/2009(H1N1) pdm09 – sličan soj, A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) – sličan soj, B/Brisbane/60/2008 – sličan soj.

Sukladno Naputku HZJZ-a cjepivo je preporučeno osiguranim osobama HZZO-a:

– s kroničnim bolestima, uključujući i djecu ( kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, s težim neurološkim bolestima i drugi ), osobama s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (npr. trudnice),
– osobama životne dobi 65 godina i starije u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenja rizika od komplikacija gripe,
– djeci i adolescentima ( 6 mj. do 18 godina ) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu,
– zaposlenima u zdravstvu i ostalim zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u njezi bolesnika prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu,
– štićenicima domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu) te djelatnicima tih ustanova.

Za gore navedene osobe cijepljenje protiv gripe je besplatno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije