U ime obitelji: ‘Nikada nećemo odustati od ljudskog života’

Udruga U ime obitelji ispred zgrade Ustavnog suda obratila se javnosti. Rekli su da su predali suprijedlog ocjene ustavnosti Zakona o pobačaju. U Udruzi naglašavaju da je “pravo na pobačaj” projekcija individualnih želja u društveni poredak, što predstavlja krivo poimanje ljudskih prava i otvara opasno područjepretvaranja bilo kojih želja u individualne slobode i prava.

Ističu da je i sam Europski sud za ljudska prava prihvatio u više presuda da život ima značenje javnog, a ne samo privatnog interesa.

Rasprave na pogrešnim temeljima

Marija Junković, članica pravnog tima U ime obitelji navodi da tzv. Zakon o pobačaju nije u skladu s Ustavom RH jer taj isti Ustav jasno propisuje da “svako ljudsko biće ima pravo na život”, a “ljudsko biće” obuhvaća nerođenog i rođenog čovjeka. Ne postoji pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece, koje je bilo sadržano u prijašnjem komunističkom Ustavu SFRJ i Ustavu SRH.

– Iz prakse Europskog suda za ljudska prava jasno proizlazi da se rasprave o pobačaju vode na potpuno pogrešnim temeljima te da “jedini ispravni odnos jest promatranje prava na život majke u odnosu na pravo na život nerođenog djeteta. Stoga, isključivo kada je ugroženo pravo na život i zdravlje majke, opravdano je stavljati u ravnotežu pravo majke u odnosu na pravo na život nerođenog djeteta – rekla je Junković.

Da se pobačaj ne može smatrati mjerom zdravstvene zaštite jer se njime ne postiže niti jedna od svrha zdravstvene zaštite navedenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, prema kojem se istovremeno pacijentom smatra nerođeno dijete, dodala je Kristina Bakula, članica pravnog tima U ime obitelji, te zaključila: – kako ljudska prava proizlaze iz same prirode bića, a ne iz sposobnosti da se čovjek ponaša na određeni način ili ovisno o stupnju njegova razvoja, nerođena djeca imaju ljudska prava neovisno o svojoj dobi -.

– U ovu važnu društvenu temu smo se uključili da argumentacijom životnom i pravnom pospješimo i podupremo da Ustavni sud donese jednu dobru i pravičnu odluku – rekao je odvjetnik i čelnik Udruge Krešimir Planinić.

Slijedi javna rasprava

– Prijedlog je podnijet s ciljem da se nakon 25 godina i više da se razriješi to pitanje. Potom slijedi i javna rasprava i dakako da ćemo se uključiti u javnu raspravu. Mi ćemo se uključiti u nju. Naglasili smo ono najznačajnije –da je pravo na život je ljudsko pravo – rekao je Planinić.

Na pitanje jesu li razmišljali o negativnim posljedicama zabrane pobačaja, Planinić je odgovorio: – O zabrani pobačaja mi nismo razmišljali, iako u tim trenucima razmišljate o svemu, ali ovdje smo prije svega za to da se donese ispravna odluka Ustavnog suda koja će dokinuti Zakon iz 1978.

Poručili su da je krajnji cilj prvo zaštititi život i drugo zaštititi žene i njihovo zdravlje.

– Mi nikada nećemo odustati od ljudskog života, ali ovdje je bitno je li takav Zakon doista održiv na ovakav način kada Ustav kaže da svako ljudsko biće ima pravo na život. Vjerujem da će vrlo brzo doći vrijeme kada ćemo raspravljati kako to urediti i koji je to najbolji način – poručili su iz Udruge U ime obitelji.

Nagađalo se da bi udruga mogla pokrenuti novi referendumkako bi volja građana odlučila o zakonu. Međutim, čelnica udruge Željka Markić te je navode opovrgnula.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije