Povelje za promicanje tehničke kulture

Povodom 70. godišnjice organiziranog rada u tehničkoj kulturi, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Zagreba u subotu 22. listopada 2016. godine u prostorima zagrebačkog kina Tuškanac, održana je svečana akademija.

Hrvatska zajednica tehničke kulture krovna je nacionalna udruga tehničke kulture u Hrvatskoj. Osnovana je u lipnju 1946. godine kao Republikanska komisija Tehnika i sport, zatim preimenovana u Narodnu tehniku Hrvatske, da bi 1991. godine dobila današnji naziv te je jedna od najstarijih organizacija tehničke kulture u Europi.



Djeluje na promicanju i razvitku tehničke kulture, posebno na uključivanju mladih u svijet tehnike i inovacija te cjeloživotnom učenju svih generacija. Danas je u Hrvatsku zajednicu tehničke kulture udruženo 19 županijskih, 34 gradske i jedna općinska zajednica tehničke kulture, 16 nacionalnih saveza tehničke kulture i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba.

Od svibnja 2005. godine, preuređenjem vojarne Mornar u Kraljevici, Hrvatska zajednica tehničke kulture otvara svoj Nacionalni cetar tehničke kulture. Tu se provode brojne i raznovrsne aktivnosti zaljubljenika u tehniku iz cijele Hrvatske, posebno djece i mladih, pa tako i iz Međimurja.

Na svečanosti su dodijeljene nagrade i priznanja Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2015. godinu te su obznanjeni dobitnici Povelje u povodu proslave 70 godina Hrvatske zajednice tehničke kulture iz čitave Hrvatske.



Za dugogodišnji izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture Povelju dobivaju: Franjo Belović Oldtimeer klub Međimurje, Dejan Drabić MIS Mladi informatičari Strahoninca, Lidija Hržić Zmajarski klub Rode Prelog, Dražen Novak Nautički klub Labud Prelog i Vladimir Vinko Radioklub Međimurje. Povelja će im biti uručena na predstojećoj sjednici Skupštine Zajednice tehničke kulture Međimurske županije.

Na sjednici Skupštine Zajednice tehničke kulture grada Čakovca Povelje će dobiti: Leonardo Belović Aeroklub Međimurje, Dražen Blažeka Tehnička škola Čakovec, Radovan Petković Fotokinoklub Ivanovec, Goran Pleh Društvo pedagoga tehničke kulture i Jelena Tuksar za rad s mladima u CB radio programu i Radioklubu. Željku Medvedu će Povelja biti uručena na sjednici Skupštine Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture u Zagrebu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije