FOTO: 26. godišnje okupljanje liječenih alkoholičara Svete Marije

U dvorani vatrogasnog doma u Svetoj Mariji u subotu, 22. listopada okupili su se na 26. godišnjem zasjedanju članovi Kluba liječenih alkoholičara ‘Zdravi život’. Izvješće o njihovom radu pratili su članovi srodnih klubova iz: Križevaca, Varaždina, Koprivnice (‘Podravka’), Preloga, Donje Dubrave.

Tu su bili predstavnici općinskih udruga s kojima ‘Zdravi život’ surađuje, dok je Općinu Sveta Marija predstavljala predsjednica OV-a Marija Frančić koja je kao simpatizerka kluba i donatorica predsjedala skupštinom. Savez klubova liječenih alkoholičara Međimurske županije i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije na skupštini je predstavljala Diana Uvodić-Đurić, dr.med.

Izvješće o radu kluba za minulo razdoblje podnijela je klupska predsjednica Marija Štrok. Govorila je o terapiji koja je obiteljska, ali o relativno maloj ili gotovo nikakvoj brojnosti članstva, no njihova se prisutnost ipak u nekoj mjeri osjeća u sredini njihova življenja kao i na županijskoj razni. I ako su malobrojni oni su znak da pojedinci u mjestu žive zdravo.

– Mali smo klub koji bi nešto više mogao pridonijeti sredini našeg življenja, no važno je da držimo apstinenciju pojedinaca – istaknula je klupska terapeutkinja Marija Janković, dodavši: – Mene je Bog poslao da radim s tim ljudima i to mi pričinjava zadovoljstvo i radost.

– Radost je u malim stvarima, a vaša je sredina s malim novinama koje još nikada nisam vidio, niti doživio pokazala kako se time drže ljudi na okupu – rekao je u svojoj raspravi Nikola Novosel-Miškec, poznati pučki humorist i zabavljač iz KLA Križevci koji se pohvalio kako apstinira 42 godine 6 mjeseci i 12 dana.

To što gospodin Novosel i ostali još nisu vidjeli na takvim skupovima bio je nastup ‘Talismanki’, dviju trbušnih plesačica iz Preloga i Svete Marije. Isto tako veseli i glazbeni obol skupštini koji su dali vokalni pjevači KUD-a ‘Ivan Mustač-Kantor’ iz Svete Marije.

Svi koji su sudjelovali u raspravi poticali su klupski rad, a na njegovu genezu od prije 26 godina podsjetio se je Mato Matolek, ‘prekaljeni apstinent’ koji je prošao sve moguće apstinencijske edukacije. Izrazio je ponos što iz KLA ‘Zdravi život’ izrasli klubovi u Donjoj Dubravi, Prelogu i Kotoribi, a izrazio je žaljenje što je kotoripski klub spletom okolnosti prestao radom.

U svečarskom dijelu skupštine svi su članovi primili priznanje za apstinencijske godine. Samac Stjepan Duhović za 26 godina, obitelj pokojnog člana Mije Frančića za isti broj godina. Željko Balent nagrađen je za 18 godina ne pijenja alkohola, obitelj Gašparić za sedam, a Marija Štrok za tri godine. Priznanja im je uručila terapeutkinja kojoj je klupsko članstvo odlučilo također nagraditi jer klub vodi već 18 godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije