Najezda azijskih bubamara u Međimurju i Podravini

Uznemireni građani u posljednja dva dana na društvenim mrežama objavljuju fotografije kukaca koji im ulaze u kuće i stanove. – Na fasadi nam je na tisuće bubamara! Kako ih se riješiti? – panično je jučer savjet tražila mještanka Kotoribe.

Slične dojave stizale su iz Čakovca, Donjeg Kraljevca, Belice, Koprivnice… Paniku diljem Međimurja i Podravine šire azijske bubamare, harlekinske božje ovčice koje su u Europi invazivna vrsta. Za razliku od ‘domaće’ bubamare koja je crvene boje i na leđima ima sedam crnih točaka, ivezivne mogu biti žute, narančaste, crvene i crne, a broj točaka varira.

Kasna jesen vrijeme je kad bubamare traže mjesto na kojem će prezimiti i položiti jajašca. Nakon toga ugibaju, a ličinke izlaze u proljeće. Harlekinska božja ovčica na popisu je 100 najgorih invazivnih vrsta na svijetu. U Europu je unesena radi biološke kontrole biljnih ušiju kojima se hrani, da se smanji korištenje insekticida.

No, kako to biva, izmaknula je kontroli i počela se širiti izvan plastenika i plantaža. Kako više jedu, smanjuje se količina hrane za domaće božje ovčice. Polako osvajaju teritorij jer ih građani ne razlikuju od domaćih, sve dok se toliko ne razmnože da počnu stvarati probleme.

– Kad se to dogodi, prekasno je za bilo kakvu učinkovitu akciju i pokušaj njihovog uspješnog uklanjanja – upozoravaju u Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu. Osim lisnih ušiju, jedu i jabuke, kruške i grožđe. Mogu izazvati i alergijske reakcije jer ispuštaju kemijske spojeve alkaloide koji im, kao i žarke boje, služe za obranu od predatora.

Najučinkovitije rješenje za njihovo uklanjanje jest da ih se fizički pokupi. Strane invazivne vrste u EU godišnje prouzroče između 9,6 i 12 milijardi eura štete. Europska komisija nedavno je donijela uredbu s popisom prvih 37 invazivnih stranih vrsta. U Hrvatskoj s tog popisa već žive mungosi, nutrije, rakuni, deseteronožni rakovi, dvije vrste riba i crvenouha/žutouha kornjača. Harlekinskih božjih ovčica nema na tom popisu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije