Sanda Radiković gradi uspješnu voditeljsku, spikersku i poduzetničku karijeru

Međimurje je iznjedrilo mnoge uspješne ličnosti, od kompozitora Josipa Štolcera-Slavenskog, Rudolfa Steinera, dr. Vinka Žganca pa sve do brojnih profesora, inženjera, znanstvenika, odvjetnika, liječnika, ekonomista, novinara, sportaša i umjetnika na koje Međimurci mogu biti ponosni. Kamo ih je životni put odnio nakon završetka srednje škole u Međimurju, čime se danas bave te kako vide svoju budućnost i profesionalni razvoj, otkrivat ćemo svakog tjedna

Sanda Radiković (28) iz Žiškovca je magistra ekonomije, smjer međunarodni menadžment, koja posljednjih nekoliko godina gradi uspješnu karijeru u Lovranu kraj Opatije, gdje i trenutno živi. Osim što je voditeljica, spikerica i producentica, također je vlasnica obrta za audio i video produkciju Multimedia Sky i osoba koja odlično govori četiri strana jezika. Slušamo je i na Otvorenom radiju, čiji je zaštitni glas, te u brojnim animiranim filmovima koje je sinkronizirala na hrvatski jezik.

Želju za životom na Jadranu spojila je s onim što joj najbolje ide od ruke

Sanda sebe opisuje kao sretnu i ispunjenu osobu koja ima privilegiju predano raditi na onome što voli, a kada sada pogleda unatrag, shvaća, kako kaže, da je od malih nogu bila preodređena za posao koji sada radi. Pohađanje Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu, smjer turističko-hotelijerski tehničar, samo je dodatno potvrdilo ono što joj najbolje ide.

Zato je upisala studij na Fakultetu za menadžment u hotelijerstvu i turizmu u Iki kraj Opatije.

– Još sam od osnovnoškolskih dana govorila roditeljima da ću živjeti na moru kad odrastem. U srednjoj školi sam shvatila da s lakoćom svladavam nastavne predmete poput Organizacije poduzeća i poslovanja te brojnih onih usmjerenih na turizam, a također sam pohađala i natjecanja na kojima sam ostvarivala jako dobro rezultate. Zato se odabrani studij pokazao kao pun pogodak – nadovezuje se Sanda.

S obzirom da je već kao mala voljela mikrofon i svjetla pozornice, a svoj talent izbrusila u čakovečkom Dramskom studiju DADA, tijekom studentskih je dana odlučila iskoristiti svoju ljubav prema javnom nastupu pa je vodila i organizirala brojne konferencije i studentske balove. Ipak, najponosnija je na projekt koji je kao studentica pokrenula s kolegom. Riječ je o tzv. Kreativnom menadžmentu.

– Ideja projekta bila je da radimo na onome što volimo te da bi u konačnici naš budući posao trebao uključivati kreativnost u suglasju s onim što nam najbolje ide od ruke. Tako i nastaju najbolja dostignuća. Danas sam ponosna jer je i nakon našeg odlaska s Fakulteta projekt još uvijek aktualan te sam sigurna da su se mnogi pronašli u njemu – govori Sanda.

Četiri je godine vodila Jadranske igre

Ona se pak pronašla u voditeljskim vodama, a jedan od njezinih najvećih i najzapaženijih angažmana bilo je vođenje popularnih Jadranskih igara. Kao i do svega najboljeg u životu, do ove je suradnje došlo sasvim spontano.
– U tom mi se periodu nudio posao voditeljice odjela animacije u jednoj tvrtki, no mene je nešto vuklo na razgovor kojim se tražila voditeljica Jadranskih igara, nekad popularnih pod imenom Jadranski susreti.

Dakako, svi su mi govorili neka prihvatim siguran posao u animaciji. Ja sam odlučila probati nešto drugačije. Rečeno mi je da se tijekom putovanja diljem Jadrana ponekad spava i u šatorima i da neće biti jednostavno, no danas mogu reći da je to bilo zaista prekrasno iskustvo – kaže Sanda.

Četiri je godine bila zaštitno lice i voditeljica Jadranskih igara te je proputovala gotovo cijelu našu obalu i sklopila mnogobrojna prijateljstva i poznanstva koja joj i danas koriste.

Kao radijska spikerica shvatila je što sve može ljudski glas

Njezin je predan i uspješan rad bio zapažen pa joj je ponuđeno da radi za riječki radio Korzo. Tri je godine bila radijska spikerica te je ušla u bazu ponajboljih hrvatskih spikera, a na ovoj se poveznici i sami možete uvjeriti u njezine glasovne sposobnosti. Tada je i sama shvatila što sve može učiniti ljudski glas.

– Tijekom rada na radiju shvatila sam koliko je ljudski glas predivan instrument. Njime zaista možemo sve. Nudi nam bezbroj mogućnosti transformacije, a kroz rad u eteru i spajanje različitih dimenzija, kako mi je jednom prigodom napomenula jedna draga žena.

Kada osoba radi ono za što je predodređena i bude uspješna u tome, otvaraju se sva vrata, pa je tako stigao poziv s najslušanije hrvatske radijske postaje.

– Dobila sam poziv od predstavnika Otvorenog radija i rečeno mi je da bi voljeli da budem njihov zaštitni glas. Danas je 90% svih audio snimki koje čujete na toj radijskoj postaji u vidu reklama rezultat mog rada i mog glasa – govori Sanda.

Često surađuje i s televizijskim kućama, a projekti koji su joj posebno dragi su sinkronizacije animiranih filmova. Kako kaže Sanda, ti joj angažmani dopuštaju da zauvijek zadrži dijete u sebi, a osim što se na snimanjima neopisivo zabavlja, ruši i vlastite granice i mogućnosti svog glasa, u što se ovdje možete i sami uvjeriti.

Na pitanje koje su potrebne kvalitete uspješnih spikera i voditelja, Sanda odgovara.

– Ono što ih povezuje je svakako strast da se kroz glas i pomoću glasa dotakne osobu koja sluša. Spiker u svom svijetu stvara glasove i pritom ga rijetko tko vidi. S druge strane, voditelj se mora znati nositi s javnošću. Mora biti poletan, sklon improvizaciji i s dozom humora, ali i znati se prilagoditi različitim tipovima publike. Najvažnije je da i jedan i drugi daju sve od sebe i uživaju u svom poslu.

S 27 godina pokrenula je vlastiti obrt za audio i video produkciju

Svi su je njezini uspjesi potaknuli da razmisli i o smjeru svoje poslovne budućnosti pa je odlučila pokrenuti vlastiti obrt. Tako je nastao Multimedia Sky, koji se bavi audio i video produkcijom. Iako je mlada krenula u otvaranje obrta, Sanda smatra da mladost nije nikakva prepreka, a to potvrđuju i brojni klijenti.

– Kada je pravo vrijeme? Neki kažu s dvadeset, drugi s trideset, treći s četerdeset godina, a ja smatram da je pravo vrijeme onda kada mi odlučimo i kada se osjećamo spremnima. Moje vrijeme je sada i živim ga punim plućima. Svakodnevno učim, upoznajem mnogo ljudi najrazličitijih profila i svi me oni na ovaj ili onaj način obogaćuju. Ako i dođe do pogreške, što je najgore što se može dogoditi? Ništa. To je samo jedno iskustvo više koje će nas izgraditi. Meni dragi citat kaže ‘Da bi postao sve, ne nastoj biti bilo što.’ I toga se držim – govori Sanda.

Brojni klijenti zadovoljni su profesionalnošću i ozbiljnim pristupom Multimedije Sky, a Sanda ističe kako sve to ne bi bilo isto bez pomoći njezinog kreativnog brata koji radi s njom. Radni dani su im ispunjeni, ali uvijek s dozom smijeha i u opuštenoj radnoj atmosferi.

– Uvijek nastojim krenuti lagano u dan. Volim svoje jutarnje rituale, a u svemu tome mi pomaže moja kujica Lili, bez koje svijet ne bi bio isto mjesto. Ona je moj pravi duhovni učitelj, što najbolje mogu shvatiti oni koji imaju životinje. Nakon druženja s njom krećem u radne zadatke prema zadanom rasporedu. Ipak, smatram da efikasnost nema veze s vremenom. Ponekad u manje vremena efikasnije možemo napraviti neke stvari. Zato je svaki moj novi radni dan prilagođen trenutku i tome kako se osjećam – govori Sanda.

Sretnom je čini spoznaja da je samo nebo granica

U njezinom je radu nadahnjuje okolina i svakodnevica, ali i spoznaja da kroz svoj angažman druge može učiniti sretnima.
– Jedna meni draga misao kaže da je sreća parfem kojim ne možeš namirisati druge, a da pritom barem nekoliko kapi ne padne po tebi. Zato inspiraciju nalazim doslovno u svemu. U dragim ljudima koje upoznajem, u glazbi, moru i knjigama. U svemu što me okružuje.

Kada pogleda na svoj dosadašnji život i uspjehe koji su iza nje, Sanda ističe da je najponosnija na to što je uvijek ostala vjerna sebi, a istim smjerom namjerava nastaviti i u budućnosti.

– Trenutno znam da živim najbolju verziju sebe, ali uvijek ima mjesta za nova iskustva. Kada je čovjek ispunjen radošću, zna da je na dobrom putu. Uspjesi koji se tada nižu samo su prirodni slijed događaja – završava Sanda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije