Pobjednik MasterChefa odselio na Tajland i otvorio vrhunski restoran na plaži

Nikola Lesar iz Čakovca javnosti je postao poznat kao pobjednik MasterChefa 2012. godine. Danas živi na Tajlandu, na otoku Phuket, a tamo je prije osam mjeseci otvorio restoran Rustic – Eatery and Bar koji se ubrzo probio na sam vrh prema ocjenama posjetitelja na TripAdvisoru, piše Index.hr.

Nakon pobjede na kulinarskom showu, prvo je godinu dana radio u Hrvatskoj, nakon toga odlazi na putovanje Azijom. Na putovanju posebno ga je očarao Tajland – dobra hrana, veseli ljudi i tropska klima – te je pala odluka o preseljenu.

“Želio sam resetirati svoj pogled na svijet”

“Nakon završetka MasterChefa, Dino Galvagno – tadašnji glavni chef žirija, mi je ponudio posao u svojem novootvorenom restoranu 5/4 u kojem sam se zadržao oko godinu dana. Već kao klinac, sanjao sam o dalekim putovanjima na Istok i u neistražene dijelove svijeta. Želio sam okusiti pravi kulturni šok, resetirati svoj pogled na svijet, i naučiti nešto novo – proširiti svoje kulinarske, ali i duhovne vidike. I tako sam odlučio krenuti na 200 dnevno putovanje kroz Aziju, doslovce preko noći.

Počeo sam u Pekingu, te se lagao smucao kroz Kinu do Vijetnama, pa Kambodža, Tajland, Indija i na kraju puta – Himalaja i Nepal. Od svih navedenih država, Tajland me najviše očarao – koliko zbog street fooda na ulicama Bangkoka, pa do uvijek srdačnih i veselih Tajlanđana. Naravno, tropska klima je još jedan veliki bonus u ovoj matematici. Nakon puta vratio sam se kući, te sastavio plan povratka u Tajland – te upis u Le Cordon Bleu kulinarsku akademiju – također, doslovce preko noći”, kaže Lesar.

U Bangkoku završio francusku kulinarsku akademiju

U Bangkoku je, kao jedan od najboljih studenata, završio francusku kulinarsku akademiju Le Cordon Bleu koja svoje podružnice ima diljem svijeta, pa tako i na Tajlandu.

“Školovanje je trajalo godinu dana, sa svakodnevnom teoretskom i praktičnom nastavom. Školu vode iskusni francuski chefovi s impresivnim radnim stažom, koji ne vole gledati kroz prste i svakodnevno treniraju svoju strogoću – na nama studentima. Dan u akademiji započinje s teoretskim dijelom nastave koji traje nekih 4-5 sata, i kroz koje chefovi demonstriraju, uče i objašnjavaju tehnike koje koriste tijekom kuhanja. Nakon teoretskog dijela, slijedi još dodatnih 3-4 sata praktične nastave – u školi, gdje studenti repliciraju zadane recepte uz nadzor chefova. Svaki korak se boduje, te na kraju školovanja potrebno skupiti zadovoljavajući broj bodova da bi se prošlo u idući stupanj – te na kraju svega, dobila i diploma. Moj smjer je podijeljen u 3 skupine – Beginner, Intermediate i Superior. Mogu se pohvaliti da sam sva 3 smjera završio u TOP 3 u razredu”, kaže Lesar.

Restoran otvoren osam mjeseci i već je najbolji u Phuketu

S djevojkom, koja je diplomirala na istoj akademiji, otvorio je restoran na najpopularnijoj plaži u Phuketu. Trenutno imaju oko 15 zaposlenih.

“Restoran se zove ‘Rustic – Eatery & Bar’ i nalazi se na samoj beach-front lokaciji najpopularnije plaže Phuketa – Patong Beach. Trenutno imamo oko 15-ak zaposlenih, od jutarnje smjene pa do dinner servisa”, kaže Lesar.

Da Lesar i njegova ekipa rade vrhunski posao pokazuju i ocjene posjetitelja na TripAdvisoru gdje je njegov restoran u kretkom roku dogurao do prvog mjesta u Phuketu. Posjećuju ih turisti ali i lokalci, a kuhinja je internacionalna.

“Eto, za samo 7. mjeseci uspjeli smo se pogurati na prvo mjesto. To nam je i bio prvi cilj. Sada nivo treba dići na nacionalnu razinu, pa kasnije azijsku itd.. Nikad ne stajemo. U restoranu često mijenjam meni, svakih 2-3 tjedna, te je teško staviti neki “label” na moju hranu. Na karti imam talijanska, francuska, japanska, tajlandska, indijska, indonežanska jela… Znam, zvuči čudno, al’ želim šarenu i raznoliku kuhinju – nešto za svakoga. Mogli bi reći “fuzija” – al’ ne volim koristiti taj termin. Jednostavno moderna-internacionalna kuhinja. Mislim da je omjer turista i lokalaca jednak. 50 – 50%. Imamo zanimljiv koncept kojim privlačimo oba tipa klijenata. Do sada sam nahranio ljude iz doslovce svakog kutka svijeta”, kaže Lesar.

Mlađim kolegama, koji tek ulaze u svijet gastronomije Nikola Lesar poručuje da što prije steknu internacionalno iskustvo, prenosi Index.hr.

“Čim više internacionalnog iskustva – i čim prije. Hrvatska je još u gastronomskim pelenama te ne nudi toliko prilika i šansa kao druge države svijeta. Moj savjet – odaberete dragu vam državu, kupite kartu i to je to. Možda zvuči teško, al’, vjerujte mi – isplati se trostruko”, zaključuje Lesar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije