FOTO: DVD Kelemen i DVD Mala Subotica proslavili 30. godišnjicu bratimljenja

Prošlo je već više od 30 godina kako su DVD Kelemen i DVD Mala Subotica potpisali povelju o stručno-tehničkoj suradnji.

Obostranim odlukama tadašnjih predsjedništva DVD-a Kelemen i Mala Subotica, a u želji nastavka daljnje suradnje 17. srpnja 1986. godine u Maloj Subotici i 22. lipnja 1986. godine u Kelemenu potpisana je zajednička povelja. Te davne 1986. godine predsjednik DVD Kelemen bio je Stjepan Šambarek, a predsjednik DVD Mala Subotica Valent Kocijan.

Inicijativa je krenula iz Male Subotice. Naime, Ivan Grašić iz Male Subotice spletom okolnosti, u tadašnje vrijeme veći dio svog djetinjstva proveo je u Kelemenu i Jalžabetu gdje je završio i osnovnu školu. U Kelemenu je završio i ispit za ispitanog vatrogasca.

Vratio se u Malu Suboticu gdje postaje član DVD Mala Subotica. Zahvaljujući pozivu na proštenje svetog Florijana od organizatora zabave DVD Kelemen i ostalih članova dobio je zadatak da slijedeći put dođe s ekipom DVD Mala Subotica.

Uspio je, iako je bio pomalo skeptik, okupiti ekipu iz Male Subotice. Zajedno su putovali vlakom u Kelemen Stjepan i Josip Novak, Ladislav Juras i Ivan Grašić. Uzvratni susret je bio u Maloj Subotici. Međusobna druženja dovela su do svečanog čina između dva DVD-a – potpisivanja ‘Povelje o bratimljenju’.

Nakon potpisa tog dokumenta nastavili su i učvrstili zajedništvo i suradnju koja traje sve do danas. Želimo im da se ta suradnja nikad ne prekine.

Aktualno rukovodstvo DVD Kelemen čine Siniša Srećek – predsjednik, Antun Petric – dopredsjednik, Stanislav Srećek – tajnik i Inoslav Baniček – blagajnik.

Kako vrijeme prolazi, u kalendaru se već nanizalo 30 godina i tako su oba društva odlučila da tu dugogodišnju lijepu suradnju zajednički proslave u Kelemenu. Ovdje moramo spomenuti kako je DVD Kelemen poklonio ručnu štrcaljku (špricu) DVD-u Mala Subotica kako nebi završila u starom željezu.

Predsjednik DVD-a Mala Subotica Mladen Jelenić restaurirao je i obnovio tu ručnu špricu koja je dobila i svoje mjesto kraj Vatrogasnog doma. Dugo je radio na njoj dok joj nije vratio sjaj da izgleda kao nova. Šprica, naravno, radi i u funkciji je.

Za ovu priliku posudili su je DVD Kelemen koji su na proslavi 30. godišnjice demonstrirali njezin rad. Ručnu špricu na demonstraciju doveli su s konjskom zapregom. Prvo su vježbu izveli domaćini iz DVD Kelemen i pokazali kako ona radi, a onda i članovi DVD-a Mala Subotica.

Gosti, uzvanici, članovi i mještani sa velikim su zanimanjem pratili rad te stare, ali obnovljene ručne šprice. Bilo je atraktivno za vidjeti kako su ručno ulijevali vodu u nju, zatim pumpali da bi potekla voda kako bi mlazom vode srušila kantu. Lijep prizor za promatrače i publiku.

Sve je to pratio zapovjednik DVD Mala Subotica Miroslav Kocijan koji je i zapovjedao vježbom. Slijedio je zajednički snimak i mimohod do Vatrogasnog doma u Kelemenu koji je veoma blizu mjesta gdje su izveli vježbu.

U Vatrogasnom domu riječ je uzeo predsjednik DVD Kelemen Siniša Srećek koji je održao kratki govor, pozdravivši sve prisutne, goste i uzvanike. Među uzvanicima bili su: Ivan Grašić, Mirko Magić – načelnik općine Jalžabet, Vladimir Domjanić – načelnik općine Mala Subotica, Zlatko Orsag – počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije i predsjednik VZPO Belica-Orehovica-Mala Subotica, Josip Križanić – saborski zastupnik, Vladimir Pavličević – VZO Jalžabet te rukovodstvo i članovi oba DVD-a.

Predsjednik DVD Kelemen Siniša Srećek je riječ dao Ivanu Grašiću da pojasni kako je počela zajednička suradnja. Možda je malo iznenadio Grašića koji je uzeo riječ i ispričao kako su putovali vlakom, presjedali u Varaždinu za Jalžabet, pa kasnije i pješačili 3 kilometra, ali su ipak stigli u Kelemen. Mnoštvo u Vatrogasnom domu pažljivo je slušalo Grašića kojeg svi znaju u Kelemenu, ali i u Maloj Subotici. Šaljivim riječima je ispričao kako je to bilo.

– Mogao bih ja pričati još dva sata, ali to bi predugo trajalo…, rekao je kroz smijeh.

Svi uzvanici rekli su po nekoliko riječi i poželjeli i dalje lijepu, stručnu, prijateljsku i tehničku suradnju. Inicijatorima dugogodišnje suradnje i prijateljstva podijeljene su zahvalnice: Ivanu Grašiću, Stjepanu Šambareku, Gabrijelu Mađariću, Ladislavu Jurasu, Josipu Novaku, Dragutinu Tkalcu, a zahvalnice su si podijelila i društva međusobno. Slijedila je večera i druženje uz živu glazbu.

DVD Mala Subotica na proslavu je poveo tamburaški sastav ‘Frikovi’ iz Male Subotice koji nisu svirali sami već im se pridružio i tamburaški sastav ‘Šefovi’ iz Kelemena. Svirali su zajedno i razveselili sve prisutne u Vatrogasnom domu. Za ‘Šefove’ su svirali: Antonio Vlahović, Tin Petric, Matija Kovačić i Jurica Genc.

Zanimljiv podatak je i da se tamburaškim sastavima pridružio David Rušec iz Kelemena, učenik 7. razreda OŠ ‘Petar Zrinski’ u Jalžabetu koji veoma voli tamburicu odnosno ‘bisernicu’. Bio je najmlađi član među ovim iskusnim tamburašima, ali se nije dao njima. Svirao je ravnopravno s njima, prateći ih i hvatajući svaki ritam i svaku pjesmu. Bravo Davide!

Bio mu je prisutan i otac koji je jako ponosan na njega. Uz živu svirku, pjesmu, ples i šaljivi razgovor nastavilo se druženje do duboko u noć. Proslava 30. godišnjice bratimljenja društava protekla je u lijepoj i prijateljskoj atmosferi i na dirljivom rastanku povratka DVD Mala Subotica kući.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije