FOTO U Čakovcu traje Treći festival stripa

>> FOTO U Čakovcu traje Treći festival stripa

– Dragi stripoljupci konačno ste došli na svoje, jer upravo se u vašem gradu održava 3. po redu festival stripa. Ako ste nekada u mladosti čitali i skupljali stripove, a vaša mladenačka ljubav prema stripu prerasla je u ozbiljan hobi i kolekcionarstvo ovo je pravi event za vas – poruka je Udruge STRIPoblaČAK, organizatora Trećeg festivala stripa.

Tu je u prizemlju postavljena izložba stripova. Tome su prethodili prigodni govori Josipa Mihalkovića, predsjednika Udruge STRIPoblaČAK, koja je organizator manifestacije, i gosta iznenađenja Veljka Krulčića, povjesničara hrvatskog stripa, nakladnika i urednika, koji je izrazio radost što se danas takvi događaji odvijaju i u manjim gradovima pa je glede toga čestitao organizatorima.

– Čini nam se a još uvijek postoji interes za strip prema se on sveo na ograničeni broj. Mi pokušavamo okupiti što veći broj obožavatelja u želji a to budu djeca i oni stariji. Nažalost broj članova koji se bave crtanjem stripova se ne povećava unatoč takvim manifestacijama već se javlja veći broj čitača – rekao je Mihalković, dodavši kako se izložba u Scheirici ‘skida’ u srijedu navečer.

Glavni gost festivala izrazio je radost što izlaže u Čakovcu koji je samo jedna od prolaznih stanica u Hrvatskoj gdje on sve izlaže.

– Strip živim od najranije dobi pa o danas, a najbolje o tome govore ovdje izložene ‘table’, strip je jednostavno utkan u mene -rekao je o sebi Davor Šunk, dizajner i crtač, te dodao kako su mu teme mahom ljudska glupost.

– Grad Čakovec već treću godinu financijski podržava ovaj festival i sudjeluje u organizaciji. Raduje me što interes za strip raste, a raduje me i saznanje što se najveći broj stripova prodaje i čita upravo ovdje na području grada Čakovca koji se po tome može usporediti sa Zagrebom i daleko većim gradovima. Ovdje postoji kultura čitanja stripa i sami znate da smo ih kao mladi nekada čitali i gutali. Nekada ih je možda bilo i više nego danas kada vladaju informatičke tehnologije, ali me raduje što još i danas postoje njihovi čitatelji – rekao je na otvorenju gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Program se održava u zgradi Scheier, a već prije otvaranja u atriju Soho bara održan je sajam stripova.

Nedjelja u Scheierici od 10.30 sati donosi prikaz dokumentarnog filma Strip u Hrvatskoj, od 11.30 sati crtanje za publiku i potpisivanje albuma Davora Šunka, a od 12.30 do 14 sati strip radionicu za djecu. Izložba se može razgledati do 13. listopada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije