Dr. Branko Vrčić: Nema riječi kojima se može istaknuti važnost dojenja

Patronažna djelatnost Doma zdravlja na Franjevačkom trgu u Čakovcu, već tradicionalno dijeleći prigodne materijale i savjete i ove je godine obilježila Nacionalni tjedan dojenja. Cilj ovakvih akcija je poticanje svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu.

– Upravo zaštita, promicanje i potpora dojenja prioriteti su javnog zdravstva kazao je dr. Branko Vrčić ravnatelj čakovečkog Doma Zdravlja. U Čakovcu se ona provodi više od osamnaest godina što znači da smo među prvima u državi prepoznali značaj dojenja. Jednostavno ne postoji riječ kojom bi se mogla naglasiti važnost dojenja , a time i povezanost majke i djeteta, smatra dr. Vrčić.

U Međimurju je pozitivan trend dojenja, a senzibilizirana je i javnost, napominje Irena Mađarić Tuksar, glavna sestra čakovečkom Doma zdravlja. Ovogodišnji moto akcije je ‘Dojenje je temelj održivog razvoja’. – To je, nastavlja Mađarić Tuksar, zbog toga da nas sve potakne na razmišljanje kako bi se dojenje shvatilo kao dobrobit za dijete od samog početka njegova života.

Sastav majčina mlijeka jedinstven je i neponovljiv i ne može se zamijeniti nikakvim tehnološkim pripravcima. Posebna je prednost majčinog mlijeka i u njegovoj imunološkoj vrijednosti, jer majčino mlijeko je bogato imunoglobulinima (IgA, IgD, IgE, IgG, IgM), ali i brojnim drugim sastojcima koji štite organizam od infekcija i od alergija.

To je posebno važno tijekom prvih šest mjeseci, pa i kasnije, kad se razvija imunološki sustav djeteta, te je zbog toga poželjno dijete dojiti što duže, a minimalno šest mjeseci. Patronažne sestre redovito provode radionice s grupama za potporu dojenja , a ono što je važno u tim grupama je to, da osim što mame dobiju podršku, svaka patronažna sestra iz njih izlazi puna znanja i novog iskustva.

Akciju su podržali međimurski župan Matija Posavec i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač

Danas zahvaljujući edukaciji o važnosti dojenja više ne postoje tabui vezani uz dojenje na javnom mjestu, a uz potporu Grada i Županije sve se na sreću diže na jedan viši nivo, kazala je glavna sestra čakovečkog Doma zdravlja.

Možda predrasuda o tome ima u nekim manjim sredinama, ali i tamo se to već ‘ruši’, a bilo bi dobro da se svijest o dojenju na javnom mjestu podigne i na višim razinama kako bi se omogućilo i više prostora za dojenje i prematanje djece, što u nekim hrvatskim gradovima već i postoji. Spomenimo i to kako su svojim dolaskom na Franjevački trg akciju podržali međimurski župan Matija Posavec i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije