Udruga slijepih Međimurja provela projekt ‘Želim uspjeti!’

Udruga slijepih Međimurske županije provela je projekt ‘Želim uspjeti!’ koji je financirala Hrvatska elektroprivreda, a u sklopu kojeg se provela informatička poduka za članove Udruge i administrativnog djelatnika Udruge.

Informatička poduka obuhvatila je:

– osnovnu informatičku poduku za 2 članice Udruge – informatički trening za rad na računalu pomoću čitača zaslona s govornom jedinicom na hrvatskom jeziku;
– informatički trening za uslugu E-knjige Hrvatske knjižnice za slijepe – na prilagođenom računalu i korištenjem asistivne tehnologije za slijepe osobe, članove Udruge slijepih Međimurske županije i administrativnog djelatnika Udruge.

Razvoj moderne informacijske i komunikacijske tehnologije u posljednjim godinama doveo je do pojave novih elektroničkih pomagala prilagođenih slijepim osobama koje mogu uvelike poboljšati kvalitetu njihovih aktivnosti koje do sada nisu mogli obavljati bez pomoći treće osobe. Za slijepe osobe je pojava i primjena modernih tehnologija koje se temelje na zvuku tj. govoru od velikog značenja jer im omogućuje da se samostalnije informiraju, obrazuju i osposobe za nove vrste poslova i lakše uključe u društvene tokove života i rada.

U tu svrhu Udruga slijepih Međimurske županije organizirala je i provela za svoje članice poduku iz područja rada na računalu i poduku za članove i administrativnog djelatnika za korištenje usluge E-knjige.

Projektom se ostvario opći cilj – “Poboljšanje kvalitete života slijepih osoba” i specifični ciljevi:

– povećanje samostalnosti slijepih osoba
– poboljšanje općeg psihičkog stanja članova Udruge
– lakše uključivanje slijepih osoba u sredinu ljudi koje vide
– povećanje samopouzdanja slijepih osoba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije