Umirovljenici iz Svete Marije proslavili 70 godina rada

– Godina 1946. bila je godina osnutka udruženja penzionera u tadašnjoj Hrvatskoj. Te je godine na području Hrvatske osnovano 20-tak udruženja, među njima i dva na području Međimurja i to u Čakovcu i Donjem Mihaljevcu.

Potonji su registrirani 24. rujna 1946. godine pod nazivom Udruženje penzionera Donji Mihaljevec – rekla je Magdalena Kvakan, članica IO Podružnice umirovljenika Sveta Marija, uvodno u referatu koji je podnijela u nedjelju, 2. listopada u Domu kulture Sveta Marija na svečanoj sjednici posvećenoj ovoj vrijednoj obljetnici.

Dodala je kako su inicijatori osnivači bili tadašnji penzioneri koji su bili zaposleni na željeznici u Zagrebu, Aleksa Bartolić-Brko iz D. Mihaljevca, Petar Pongrac-Ribarov iz Svete Marije i Franjo Šekutor iz Čukovca. – Hvala im! – naglasila je te dodala kako je udruženje u početku okupljalo penzionere iz Donjeg Mihaljevca, Svete Marije i Čukovca, a kasnije iz Donjeg Vidovca, Donje Dubrave i Kotoribe.

Okupili su se s ciljem pružanja pravne pomoći članovima, opskrbe kućanskim potrepštinama, posebno ogrjevom, te druženja. Godinu kasnije osnovano je Udruženje u Prelogu pa su tada u Međimurju djelovala tri udruženja koja su bila udružena u Savez udruženja Hrvatske u Zagrebu. Kada je 1962. godine formirana Općina Čakovec tada je sjedište udruženja prenijeto u Čakovec čemu su se posebno protivi Donjomihaljevčani.

Tada su udruženja i u Prelogu i Donjem Mihaljevcu postala povjerenstva, ali D. Mihaljevec gubi i to jer se je ono preselilo u Kotoribu. 1986. godine po Statutu Udruge međimurskih umirovljenika osnivaju se podružnice kao pomoćna tijela Udruge. Tako iz povjerenstva u Kotoribi nastaju dvije Podružnice i to u Kotoribi i Svetoj Mariji, a ne logičnim slijedom u D. Mihaljevcu.

– Iako pod raznim nazivima, raznim organizacionim oblicima i mjestima, podružnice kontinuirano djeluju već punih 70 godina. Kroz to razdoblje u ovdašnju Podružnicu bilo je učlanjeno preko 2.000 članova te preko 1.500 članova kase. Ostvareno je stotine izleta, zabava, sportskih natjecanja i slično. Organizirani su susreti bračnih parova koji su u braku proveli 50 i 60 godina.

Posjetili smo uz prigodne poklone preko 2.500 najstarijih, nemoćnih i bolesnih članova u njihovim domovima kao i one smještene u domovima umirovljenika, dodijeli smo i nekoliko desetaka beskamatnih pozajmica članovima s najnižim mirovinama – rekla je dalje Kvakan spomenuvši osnivanje HSU kako bi lakše mogli politički djelovati preko svojih zastupnika u Hrvatskom saboru za veća prva umirovljenika koja su danas na najnižim granama.

– Vlasti dolaze, ostaju i odlaze. Obećavaju nam brda i doline, ali sva ta obećanja odlaze i s njima. Već 7 godina nema usklađivanja mirovina. Prosječne mirovine u odnosu na prosječne plaće su ispod 40%. Sramotne su izjave nekih političara, osobito onih na vlasti kako u mirovine neće dirati. Znači nema povećanja, a znamo da su one dosegle dno-dna – istaknula, a tada je uz pljesak odobravanja istaknula:- Krajnje je vrijeme da se naš vapaj čuje sve do Sabora i Vlade!

Danas Podružnica Sveta Marija broji 430, a što je puno manje u odnosno na ranijih 500. Okuplja članstvo iz Svete Marije, Donjeg Mihaljevca i Čukovca. Proslava je bila i obol Danu starijih osoba. Pregled događanja od osnutka Udruženja do 70. obljetnice sastavio je jedan od najpostojanijih članova Vlado Kovač iz D. Mihaljevca koji je bio na čelu četiri mandata po 4 godine.

Uz njega predsjednici su bili: Antun Poljak, Antun Igrec, Franjo Habuš, Pavao Klarić, Ivan Barić i danas Antun Pavlic, dok su tajnici bili Franjo Mustač, Andrija Jambrešić te sadašnji Josip Frančić. Bila je to prigoda da se najzaslužnijima uruče i priznanja za osobito zalaganje i rad u Podružnici Sveta Marija te ostvarivanje ciljeva za bolje, ugodnije i zanimljivije danas ljudi treće životne dobi.

Primilo ih je 39 fizičkih i pravnih osoba, dok su posebne nagrade u vidu slika dobili: Josip Ivaci iz D. Mihaljevca, Stjepan Šlibar iz D. Mihaljevca, Ivan Barić iz Čukovca i Josip Frančić iz Svete Marije, dok Vlado Kovač iz D. Mihaljevca nije želio da ga se nagradi. U ime nagrađenih biranim se riječima zahvalio Stjepan Šlibar.

Čestitke za ovaj jubilej okupljenom mnoštvu izrekle su: Nada Lovrec, predsjednica Udruge umirovljenika MŽ-e, Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija i Irena Maltar, predsjednica Podružnice umirovljenika Kotoribe. Obol umirovljeničkoj proslavi dali su članovi Crkvenog pjevačkog zbora župe BDM Sveta Marija i članovi KUD-a Ivan Mustač-Kantor.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije