FOTO: Vlak prolazi, a rampe gore. HŽ: Radi se o redovnom održavanju

U srijedu, 28. rujna 2016. oko 20:30 sati čitateljica je zabilježila podignute polubranike na pružnom prijelazu Buzovec u Čakovcu u trenutku kada je prugom prolazio putnički vlak.

Čitateljicu zanima tko je odgovoran za ovaj propust te naglašava da samo pukom srećom nitko nije stradao. Smatra da se takvi propusti ne bi trebali događati, a krivca adekvatno kazniti. Svoje tvrdnje potkrijepila je i fotografijama.

Odgovor smo potražili u HŽ Infrastrukturi d.o.o.:

– Na željezničko-cestovnom prijelazu u Buzovcu kod Čakovca izvodili su se radovi redovnog održavanja, a za to vrijeme sigurnost cestovnog i željezničkog prometa nije bila ugrožena. U oklonostima radova na pruzi, prema važećim propisima, pismenim nalogom strojovođe vlakova koji prometuju u to vrijeme i na toj dionici pruge, obaviješteni su o izvođenju redovnog održavanja uređaja na željezničko-cestovnom prijelazu.

Konkretno, to znači da u tim situacijama prometnik vlakova u kolodvoru iz kojeg vlak kreće, a na čijoj trasi se nalazi taj prijelaz, pismenim nalogom obavještava strojovođu da je prijelaz neosiguran i da se izvode radovi.

Shodno tome, strojovođa zaustavlja vlak ispred prijelaza, daje signalni znak ‘Pazi’ na način da se više puta sirenom oglasi i kad se uvjeri da su cestovna vozila i svi sudionici u cestovnom prometu zaustavljeni ispred ŽCP-a, oprezno dalje nastavlja vožnju preko prijelaza, brzinom 10 km/h. Vožnju redovitom brzinom nastavlja tek kad začelje vlaka prijeđe određeni prijelaz.

Na isti način, postupa se i u situacijama u slučaju kvara na uređaju željezničko-cestovnog prijelaza. Radovi na održavanju uređaja na željezničko-cestovnom prijelazu Buzovec završeni su danas, u 12.15 sati – stoji u odgovoru koji su nam poslali iz Korporativnih komunikacija HŽ Infrastruktura d.o.o. uz apel čitateljima portala da budu oprezni kad prelaze prugu i da poštuju prometnu signalizaciju.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije