Mnogi su se to zapitali, a stručnjaci sve češće ponavljaju: Postoje namirnice koje će pomoći u očuvanju zdravlja i dugovječnosti.
Evo koje namirnice bismo trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu za duži život.
Orašasti plodovi
Dvije studije provedene na Harvardu,otkrile su da ljudi koji su češće jeli orašaste plodove, imali su manji rizik od prerane smrti. Stručnjaci upozoravaju kako ipak ne treba pretjerivati s količinom. Šaka ili manje orašastih plodova na dan bit će i više nego dovoljno.
Cjelovite žitarice
Cjelovite žitarice smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti. Prema jednom istraživanju provedenom u JAMA Internal Medicine, svakih konzumiranih 30 grama cjelovitih žitarica, smanjuju rizik od prerane smrtnosti za 5 posto te rizik od srčanih problema za 9 posto.
Začinjena/ljuta hrana
Jedna studija u Kini, provedena na više od 450.000 muškaraca i žena, pokazala je da osobe koje su svaki dan jele začinjenu, ljutu hranu, imali su 14 posto manji rizik od smrti u usporedbi s osobama koje su ljutu hranu jele samo jednom tjedno ili rjeđe.
Alge
Više od tisuću studija pokazale su da konzumacija algi može suzbiti upalu, potaknuti vaš imunološki sustav i usporiti rast raka.
Pregled studija objavljen je u izvješću The Japanese “Longevity” Dietary Constituent s ciljem utvrđivanja zašto je japanski životni vijek među najdužima u svijetu.