U M. Središću po prvi puta dodijeljene jednokratne potpore studentima

Početkom veljače 2016.g. raspisan je Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za studente s područja Grada Mursko Središće. Jednokratna novčana pomoć dodijeljena je studentima koji su upisani kao redoviti studenti u akademskoj godini 2015./2016. i studenti koji imaju prebivalište na području Grada Mursko Središće.

Na temelju broja predanih prijava i visini osiguranih sredstava u gradskom proračunu određena i dodijeljena je jednokratna novčana pomoć u iznosu od 500,00 kn za 82 prijavljenih studenata. Tom prigodom u petak, 23. rujna 2016. godine u gradskoj vijećnici gradonačelnik Dražen Srpak održao je prijem studenata. Međutim, jednokratna novčana pomoć nije jedini razlog zbog kojeg je održan prijem, gradonačelnik je želio čuti probleme koje muče naše studente, koje su njihove potrebe, želje, te kako im grad može pomoći.

Da bi se studentima omogućilo lakše studiranje Grad Mursko Središće je i ove godine raspisao natječaj za dodjelu 10 studentskih kredita za studije neodređenog smjera. Kriteriji za dodjelu studentskih kredita su: materijalni i socijalni položaj, opći uspjeh u prethodnom školovanju za učenike koji se upisuju na prvu godinu studija, tj. prosječne ocjene svih položenih ispita za studente viših godina, uspjeh na natjecanjima.

Visina studentskih kredita iznosi 1.000,00 kn mjesečno za studij na području Zagreba ili udaljenijih gradova na području Republike Hrvatske ili u inozemstvu i 500,00 kn mjesečno za studij na području grada Čakovca i Varaždin.

Gradonačelnik je saslušao konstruktivne prijedloge za poboljšanje uvjeta i kriterija za dobivanje i vraćanje studentskih kredita. Kriterij od prosjeka ocjena 4,5, a koji je uvjet da se studentski kredit u cijelosti vraća od strane Grada, ocijenjen je kao previsok, te je gradonačelnik obećao da će razmisliti o spuštanju istog na 4,0, što su studenti s odobravanjem prihvatili. Također se raspravljalo o modalitetima dodjele studentskih kredita koji bi se temeljili na socijalnom statusu i statusu izvrsnosti. O svemu tome treba dobro promisliti, odvagnuti, koje su dobre strane takve dodjele, te analizirati također moguće negativnosti.

Grad želi poticati i nadalje sve studente i s visinom dodjele studentskih kredita, a za koju smatraju da je jako bitan parametar, jer 1.000,00 kn je zasigurno iznos koji potrebitima omogućava studiranje, dok bi sa 300,00 kn to bilo onemogućeno. Svaki student koji je do sada imao prosjek minimalno 2.5 nije morao u cijelosti vraćati glavnicu, a kamate i onako financira Grad, a studenti koji su imali prosjek 4,5 ili više nisu vraćali ništa.

Na sastanku su neki od studenata iznijeli informacije o bespovratnim studentskim stipendijama po nekim međimurskim općinama, a koje nisu bile točne. Neke od općina zauzele su stav da se stipendije dijele svim redovnim studentima, pa tako recimo Općina Kotoriba dodjeljuje 16 stipendija u iznosu od 300,00 kn studentima koji studiraju u Čakovcu ili Varaždinu, a 500,00 kn za studente koji studiraju u udaljenijim gradovima.

Grad Mursko Središće će idućih godina nastaviti sa dodjelom jednokratnih studentskih potpora, dodjelom studentskih kredita u većem broju i pod povoljnijim uvjetima, ali sve u skladu kriterija pravičnosti i održivih mogućnosti proračuna. Svi studentima žele da u roku i sa što boljem uspjehom završe fakultete i dobiju posao u struci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije