U Čakovcu postavljena spomen ploča Nikoli Šubiću Zrinskom

>> U Čakovcu postavljena spomen ploča Nikoli Šubiću Zrinskom

U ulaznom bastionu Starog grada Zrinskih u Čakovcu, u ponedjeljak je održana prigodna svečanost povodom postavljanja spomen ploče Nikoli Šubiću IV. Zrinskom.

>>> Fotogalerija: Otkrivanje spomen ploče Nikoli Šubiću Zrinskom

Ploča je postavljena povodom 450. obljetnice Sigetske bitke, a otkrili su je međimurski župan Matija Posvec i zamjenik čakovečkog gradonačelnika Mario Medved. Spomen ploča Zrinskome, postavljena je na inicijativu Bratovštine Petra Zrinskog – časnog stola u Čakovcu čiji je predsjednik Zlatko Bacinger tom prigodom istaknuo njezin trostruki značaj.

– Simbolički dio ploče, kazao je Bacinger, je reljefni prikaz sablje i kacige, simbola ratništva i viteštva, koji su proslavili Nikolu Zrinskog Sigetskog diljem Europe. Informativni dio ploče govori o tome kome je ploča posvećena, odnosno, kako je on bio hrvatski ban, vlasnik Međimurja, graditelj čakovečke utvrde, rođen u Zrinu i poginuo u Sigetu.

Bacinger je naglasio da je najzanimljiviji dio ploče onaj edukativni, na kojem je citat govora Nikole Zrinskog Sigetskog prije posljednjeg junačkog juriša – ‘Neće nitkor na moju dicu prstom kazati’.

Govoreći kako bi se svi trebali zamisliti nad tom rečenici Bacinger, predsjednik Bratovštine Petra Zrinskog je kazao kako smo svi mi u Hrvatskoj, na simboličan način, djeca Nikole Šubića Zrinskog. – Svi mi, od običnog čovjeka do državnika moramo tako raditi i tako voditi ovu državu da nitko ne može prstom na našu djecu pokazivati, poručio je.

Na samom kraju Bacinger je istaknuo kako su Zrinski zadužili ovaj dio Hrvatske, a da se tek od devedesetih godina prošlog stoljeća počelo razmišljati o kakvom se zapravo kulturno-turističkom potencijalu radu. U tom procesu ‘brendiranja’ Zrinskih treba priznati da se u početku i griješilo i da neke stvari nisu napravljene onako kako bi trebalo biti, ali osjeća se ta želja i volja da se nastavi tim putem, ali sada u jednom dobrom pravcu.

450-ta obljetnica Sigetske bitke, nastavlja Bacinger pokazala se kao odlična prilika da se Međimurje dodatno profilira kao Županija Zrinskih, a Čakovec kao Grad Zrinskih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije