Novakovu ‘Črnu mati zemlu’ u ZKM-u će režirati Dora Ruždjak Podolski

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) u sezoni 2016./17. najavljuje četiri premijerna naslova pod redateljskim palicama Krešimira Dolenčića, Paola Magellija, Dore Ruždjak Podolski i Olje Lozice, s posebnim naglaskom na domaće književne autore, a u novu sezonu publiku teatra u Teslinoj uvest će, u subotu 15. listopada, predstava “Sherlock Holmes” po motivima Arthura Conana Doylea.

“Nakon više nego intenzivne prošle sezone, obilježene novim naslovima, nizom nagrada, brojnim koprodukcijama i gostovanjima na inozemnim i domaćim festivalima, gdje nas je pogledalo preko pet tisuća gledatelja, te čak 227 izvedbi u matičnoj kući, gdje nas je vidjelo oko 30 tisuća gledatelja, u novoj sezoni ZKM za svoju publiku priprema četiri velike ansambl predstave”, kazala je u utorak na konferenciji za novinare ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković.

Istaknula je kako u novoj sezoni ZKM posebno veliki naglasak stavlja na suvremene hrvatske autore, na što je posebno ponosna jer “hrvatski pisci često nisu toliko prisutni na scenama”. Dora Ruždjak Podolski postavit će početkom travnja na pozornicu ZKM-a predstavu “Črna mati zemla” po nagrađenom romanu Međimurca Kristijana Novaka koji je dramatizirao Tomislav Zajec. Roman je 2014. dobio književnu nagradu t-portala za najbolji roman godine – piše Tportal.

Novak je izrazio veliko zadovoljstvo što će njegova nagrađivana knjiga biti dramatizirana, napomenuvši kako je to i za njega i za knjigu “jedna velika avantura”.

“Nisam imao viziju kako bi se to moglo prevesti na jezik kazališta, no imam veliko povjerenje u Zajeca i Doru koji daju glavni ton dramatizaciji, s kojom sam jako zadovoljan”, kazao je, napomenuvši kako kazališni gledatelji “neće vidjeti prepričanu priču iz romana, već jedan novi iskorak, predstavu koja u nekim dijelovima čak i dokida svoj odnos prema proznom predlošku, ali i postavlja neka nova pitanja”.

Njegov mračan roman o odrastanju u jednom malom mjestu u Međimurju dramatizirao je Zajec, koji je kazao kako je riječ o “dubokoj i potresnoj, slikovitoj i maštovitoj priči; izuzetnom romanu koji je u vrlo kratko vrijeme stekao kultni status i brojne poklonike, a na čijoj je kazališno adaptaciji rad podjednako i uzbudljiv ali i velik izazov”. Koje su ostale najavljene premijere saznajte na Tportalu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije