Domašinec: Blagoslov poklonca sv. Ambrozija, zaštitnika pčelara

U subotu, 10. rujna 2016. u Domašincu se okupio veliki broj pčelara i ljubitelja prirode za posebnu prigodu blagoslova novoizgrađenog poklonca sv. Ambrozija. Uz brojne mještane nazočili su i predstavnici lokalne vlasti, župan Matija Posavec i načelnik općine Domašinec Dragutin Lisjak, tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza Tomislav Gerić, kao i predstavnici drugih udruga. Pridružio im se i tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Prigodnu molitvu i blagoslov tom su prigodom izrekli mons. Ivan Godina i župnik Ivan Mikulan. Smješten na samom ulazu poučne staze “Murščak” u zaštićenom krajoliku Mura-Drava, zaštitnik pčela i pčelara sv. Ambrozije stoji ponosno i kao da govori sadašnjim i budućim generacijama da čuvaju prirodu kako bi pčele živjele, jer “bez pčela nema života”.

Na inicijativu pčelarskog ogranka Domašinec prije nekoliko godina pokreće se izgradnja poklonca sv. Ambrozija- zagovornika pčela i pčelara. Nakon dugotrajnog iščekivanja, pripremom gradilišta ove su godine izgradnju priveli kraju. – Naišli smo veliku dobrobit i donaciju za izgradnju od gospodina Antuna Lisjaka – pčelara iz Domašinca koji je svojom donacijom pokrio troškove izgradnje poklonca i zajedno sa udrugom domaćin okupljanja. U neposrednoj blizini nalazi se njegov i desetak drugih pčelinjaka – kažu u ogranku.

Udruga pčelara Međimurske županije Agacija osnovana je u Domašincu 1981. godine i djeluje na području Međimurske županije preko povjerenika u sekcijama u mjestima i naseljima. Agacija je jedna od najvećih pčelarskih udruga u Republici Hrvatskoj, s otprilike 200-tinjak članova.

Cilj udruge je suradnja s Hrvatskim pčelarskim savezom te drugim srodnim organizacijama, kao i razvitak i unapređenje pčelarstva uz gospodarenje pašnim resursima na području Međimurske županije, pomoću okupljanja, aktiviranja i obrazovanja članova. Posebni naglasak stavlja se na očuvanje autohtone pasmine sive pčele. Sjedište udruge danas je u Čakovcu, a pretsjednik udruge je gospodin Branko Lipić.

Idejni začetnik i jedan od osnivača udruge bio je Antun Hruška, dugogodišnji pretsjednik i sadašnji povjerenik za ogranak Domašinec. Ogranak udruge Domašinec oda samog osnutka broji najviše članova. Pčelari su kroz svih ovih 35 godina sudjelovali u brojnim ekološkim akcijama, izgradnji poučne staze Murščak, u sklopu koje se nalazi desetak pčelinjaka, organizirali brojna druženja i predavanja.

– Za zadane ciljeve, neophodna je suradnja svih pčelara ovih krajeva, ali i šire zajednice. Da bi naš zavičaj bio raznolikiji, bogatiji i ljepši, trebaju se uključiti svi pčelari njegovi žitelji. Samo tako možemo živjeti i postati putokaz i drugim pčelarskim udruženjima širom Lijepe naše i unaprijediti struku, podsjetiti javnost na povijesne ličnosti zaslužne za razvitak pčelarstva na ovim područjima, izvući iz sjene ove skromne, marljive ljude i staviti ovu profesiju na mjesto koje zaslužuje: rame uz rame s vinarima, voćarima, ratarima i drugim proizvođačima autohtonih blaga ovog podneblja, a istovremeno potaknuti građanstvo na promjenu prehrambenih navika, informirati potrošače, sadašnje i buduće o prednostima autohtonih pčelinjih proizvoda – poručuju pčelari iz Domašinca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije