Na šetnici uz Muru ‘Bakini kolači’, festival međimurskih slastica

Ove godine 17. rujna (subota) od 10 do 14 sati održat će se, po drugi puta, manifestacija ‘Bakini kolači’ na šetnici uz Muru. Sukladno pravilima, održavanje manifestacije svake se godine seli u mjesto iz kojeg dolazi pobjednica prethodne godine, a ovogodišnji domaćin manifestacije je Grad Mursko Središće, zahvaljujući Klari Glavina iz udruge Društvo žena Mursko Središće koja je prošlogodišnja pobjednica manifestacije u kategorijama za “Izvorno međimursko” i “Pobjednički kolač”.

“Bakini kolači” natjecanje međimurskih autohtonih slastica po receptima što su ih nasljedile od svojih majki, baka i prabaka, postala je jedinstvena manifestacija kojom se potiče vrijednost žena, te se ujedno čuva i njeguje gastronomska tradicija Međimurja.

Za pobjedničku lentu natječu se bake s područja Međimurske županije, a lentu za “Pobjednički kolač” dobiva baka čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepta i sastojaka, za okus i domišljatost u prezentaciji. Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, bake se natječu i za priznanje za vizualni dojam u kategoriji “Izvorno međimursko”. U kategoriji “Izvorno međimursko” boduje se vizualni dojam izlagačkog mjesta/štanda i odjeće/nošnje koje su natjecateljice izabrale.

Ovogodišnji organizatori manifestacije “Bakini kolači” su Udruga za očuvanje kulturne baštine “Međimurska gruda” Dunjkovec i Turistička zajednica Grada Mursko Središće, suorganizatori Turistička zajednica Međimurske županije i Društvo žena Mursko Središće, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Grada Mursko Središće.

Svi posjetitelji manifestacije moći će besplatno kušati kolače pripremljene na tradicionalni način prema originalnoj recepturi međimurskih baka. U slučaju lošeg vremena manifestacije će se održati u sportskoj dvorani Mursko Središće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije