U Svetom Jurju na Bregu proslavljen blagdan Imena Marijina

– Pod Imenom Marijinim mi Hrvati dobili smo mnoge borbe i ratove, pa tako i u nedavnom Domovinskom ratu, naglasio je u propovijedi prečasni dr. Mario Kopjar, službenik Varaždinske biskupije

Ophodnjom ili oproštajnom procesijom oko glavnog oltara i Svečanom koncelebriranom i proštenjarskom Svetom misom koju je služio prečasni dr. Mario Kopjar, jučer u nedjelju 11. rujna u župnoj crkvi u Svetom Jurju na Bregu završene su dvodnevne svečanosti u povodu blagdana Imena Marijina i Majke Božje Lauretanske, patronice svetojurjevske župe.

Prvog dana, u subotu nakon misnih slavlja održan je velebni koncert Župnih pjevačkih zborova Gornjomeđimurkog dekanata na kojem se predstavilo čak 11 zborova te gosti iz Slovenije.

U nedjelju su služene hodočasničke Svete mise od kojih jedna na slovenskom jeziku za hodočasnike iz Prekmurja koju su služili monsinjor Franc Režonja, župnik u Razkrižju i velečasni Boris Tibaut, župnik u Velikoj Polani. Središnju Svetu misu predslavio je prečasni dr. Mario Kopjar, službenik Varaždinske biskupije i negdašnji župnik u Murskom Središću.

U propovijedi, prečasni Kopjar naglasio je kako je Blažena Djevica Marija lik kakav još nigdje na svijetu viđen nije i kako je ona svima nama Kraljica, koja ima moć ujediniti ovaj svijet.

– Pod Marijinim imenom mnoge smo borbe i ratove dobili, pa tako i u nedavnom Domovinskom ratu. Blažena Djevica Marija tolike je spasila i spasiti će ubuduće. Ona je lijek koji pomaže kada nitko pomoći ne može, naglasio je prečasni Kopjar. S njime su za oltarom bili monsinjor Leonard Logožar, dekan Gornjomeđimurskog dekanata, monsinjor Franc Režonja, župnik Razkrižja u Sloveniji te svećenici Gornjomeđimurskog dekanata, koje je iskreno od srca pozdravio i zahvalio na doprinosu proslave blagdana Imena Marijina, domaći župnik velečasni Ivica Puškadija.

Poseban pozdrav uputio je velečasnom Tomislavu Lekovaru, župniku u Selnici koji je na proštenje došao pješice sa svojih 130 župljana. Još toliko selničkih vjernika došlo je vlastitim prijevozom, a autobus pun vjernika pristigao je iz Velike Polane. Velečasni Puškadija nazočne na Svetoj misi podsjetio je kako je slika Majke Božje Lauretanske, ostala neoštećena kod urušavanja župne crkve 04. lipnja 2008. godine.

Misno slavlje uljepšali su župni Mješoviti pjevački zbor pod ravnanjem Milovana Horvata i KUD Zasadbreg u narodnim nošnjama, noseći kroz prepunu crvu vjernika kip Majke Božje. Svi hodočasnici imali su zajednički objed u sportskoj-školskoj dvorani, a domaći župnik počastio ih je osvježavajućim napitcima i vinom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije