U Čakovcu otvorena ‘Kuća mogućnosti’ za mlade bez obiteljske skrbi

U Čakovcu je otvorena Kuća mogućnosti, projekt stambenog zbrinjavanja mladih koji izlaze iz sustava socijalne skrbi uz program mentorstva u cilju njihovog životnog osamostaljivanja. Osim samog smještaja u stanu Kuća mogućnosti pruža im osjećaj pripadnosti, prihvaćanja i daje pravu sliku ‘normalnog života, kakvu do sada nisu imali prilike uživati.

U sklopu programa nudi se pomoć i podrška u pronalaženju i čuvanju odgovarajućeg posla, upravljanje osobnim financijama, pitanjima osobnog zdravlja, razvoju socijalnih vještina te sposobnosti za izgradnju pozitivnih i održivih odnosa kao i prilagodba na samostalan život.

Na jučerašnjem otvorenju kuće govorili su voditelj projekta Vladimir Hoblaj, Marina Hoblaj predsjednica Udruge udomitelja djece Međimurja, te član međunarodne Zaklade FCSI Chris Mould, zamjenica župana Sandra Herman i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.



Britanska organizacija FSCI utemeljena je 2008. godine s namjerom da pomaže unapređenju uvjeta života pojedinaca i grupa u zemljama Jugoistočne Europe i to kroz obrazovanje djece poticanjem socijalnog poduzetništva te zbrinjavanja mladih koji izlaze iz sustava socijalne skrbi.

Prvi pilot program realizirali su u Bugarskoj, kazao je Chris Mould, i kako je taj program pokazao najviše uspjeha, organizacija je proširila svoje djelovanje i na druge države jugoistočne Europe. U suradnji s lokalnim organizacijama i institucijama od nedavno je započela projekte Kuća mogućnosti i u Hrvatskoj.

Trenutno u Kući mogućnosti stanuje dvoje štićenika, a jedan od njih Jasmin kazao je kako je posljednjih godinu dana živio u kamp kućici od šest kvadrata, bez grijanja i vode, odnosno grijao se na jedan stari ‘gašpar’. – Ovo je za mene nova prilika za novi početak u životu.

Vladimir Hoblaj, voditelj projekta kazao je da Grad Čakovec plaća režije, a Međimurska županija najam stambenog prostora, dok zaklada pomaže oko svih drugih troškova i mladi u kući nisu prepušteni sami sebi, već imaju osiguran mentorski program, nadzor odraslih i socijalnu radnicu kao mentoricu, a na svakodnevnoj pomoći tu su im i volonteri.



Želite li poduprijeti projekt, donacije možete uplatiti na:
NADA ZA ŽIVOT, udruga građana Trakošćanska 22. 42000 Varaždin
RBA: HR7424840081500196846 (za Kuću mogućnosti u Čakovcu)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije