FOTO: Međimurci na manifestaciji Lendavska trgatev

Prva subota mjeseca rujna je svake godine u Lendavi rezervirana za najstariju tradicionalnu priredbu Lendavsku trgatev. Sunčano jutro je najavilo lijepo vrijeme što je osnovni preduvjet za uspješno održavanje priredbe na otvorenom.

Lendavska trgatev se od samih početaka ustoličila kao najveća priredba u lendavskom kraju. S vremenom je zbog obilja lokalnih priredbi koje su organizirale manje turističke zajednice, Lendavska trgatev stagnirala, ali se ipak održala i u nekoliko zadnjih godina je kao krunski dio ljetnih događanja doživjela ponovni procvat.

Glavni događaj je svečana dvosatna povorka s prikazima običaja vezanih uz jesenske običaje i berbu grožđa. Tradicijski izričaj te očuvanje narodne baštine prikazuju svake godine brojne folklorne skupine i razna društva te udruge iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Ove godine su u svečanoj povorci sudjelovale 22 skupine. Predstavilo se 14 folklornih skupina predvođenih mažoretkinjama, puhačkim orkestrom i kočijom koja je vozila vinsku kraljicu.

U međunarodnom sastavu povorke sudjelovale su i brojne skupine iz Hrvatske. Grupu hrvatskog folklora je predvodila kočija Vladimira Kutnjaka iz Preloga koju su slijedili – Hrvatsko kulturno društvo Pomurje, KUU Podturen, KUD Kaštel Pribislavec, KUD Mura Mursko Središče, KUD Zasadbreg i Udruga Kalinka Čakovec te Oltajmer klub Međimurje sa svojim limenim ljubimcima.

Nakon povorke koju je radoznalo pratilo nekoliko tisuća posjetitelj priredbe, svi okupljeni su na ukrašenim štandovima u prostoru lendavskog parka Ruža imali priliku vidjeti i probati izvornu gastronomiju lendavskog kraja; bograč, perece, dodule, pajani kruh, langoše, prekmursku gibanicu, retaše, krapce, zaseku, ocvirkove pogače i ostalo.

Za nastupajuće skupine ručak je bio organiziran u brojnim Vinotočima lendavskih gorica, a mogli su i besplatno posjetiti vidikovac Vinarijum s kojega se pruža prekrasan pogled. U popodnevnim satima održavao se Folklorni festival na ljetnoj pozornice Kulturnog doma Lendava i na kraju festivala prosudbena komisija na čelu sa etnologinjom Sandrom Habjanič podijelila je priznanja za prikaz običaja na kolima. U kategoriji Folklorne skupine, Zlatno priznanje je primila KUU Podturen, a srebrno Hrvatsko kulturno društvo Pomurje

Tradicionalno Lendavska trgatva završava koncertom i zabavom pod velikim šatorom. Ove godine do jutarnjih sati brojnu publiku su zabavljali Pop design i Danijel Popović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije