U Šenkovcu otkriveno poprsje Nikole IV. Zrinskog

2016. godine obilježava se 450. obljetnica Sigetske bitke, ali i jubilej koji označava veliku pobjedu Nikole Šubića Zrinskog. Bitka kod Sigeta jedan je od najpoznatijih i najhrabrijih događaja hrvatske povijesti, a upravo je junačka pogibija Nikole Zrinskog Sigetskog čin koji je ostavio duboke tragove u europskoj povijesti.

Na tim temeljima danas se gradi suradnja dviju države, Hrvatske i Mađarske, s toga se prisjećanje na slavnu bitku postaje simbol želje i stoljetne borbe za slobodu i samostalnost.

Svečani program je u Šenkovcu započeo u 17:30 okupljanjem uzvanika kod Mauzoleja Zrinskih, a nakon održanih govora povorka je krenula prema Trgu Zrinskih kod crkve. U 18:20 započelo je otkrivanje poprsja Nikole Zrinskog Sigetskog koje su zajednički otkrili predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec i načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat, a isto je izradio akademski kipar Mihael Štebih.

– Moramo se sjećati na ovaj događaj i na edukativan način socijalizirati one generacije koje dolaze nakon nas. Moramo misliti na budućnost a to možemo jedino u sadašnjosti, zato smo mi kandidirali vrijednosti preko 400 milijuna kuna rekonstrukciju grada Zrinskih i muzeja, ali i 450 tisuća kuna vrijedan projekt obnove Mauzoleja ovdje u Šenkovcu, rekao je župan Matija Posavec.

Sve ove vrijednosti prenosit će se na buduće naraštaje, pogotovo na školsku djecu koja će imati priliku učiti o slavnoj povijesti obitelji Zrinskih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije